Publicitatea electorală în ajunul şi în ziua alegerilor ar putea fi permisă CU O CONDIŢIE

Embed:

Publicitatea electorală în ajunul, dar şi în ziua alegerilor ar putea fi permisă, dar nu şi în incinta secțiilor de votare şi la o distanţă de 100 de metri de locul votării. Comisia juridică a Parlamentului a avizat astăzi pozitiv un proiect de lege de modificare a Codului Electoral.

Totodată, documentul prevede noi reglementări și în Codul Contravențional. Mai exact, cei care vor face publicitate electorală în secţiile de votare şi în preajma acestora în ziua scrutinului vor fi sancţionaţi.

Amenda pentru persoanele fizice va fi de până la 600 de lei, iar persoanele cu funcţie de răspundere sau candidaţii electorali vor fi amendaţi cu până la 1.500 de lei.

Modificările în Codul Electoral au fost elaborate de un grup de deputaţi, în urma consultărilor mai multor experţi electorali din ţara noastră, inclusiv la sugestia celor de la Asociaţia Promo-Lex, dar şi după ce s-a studiat legislaţia electorală din alte state.

Comisia Juridică a decis să facă o analiză amplă a legislaţiei electorale, după ce în 32 de cazuri au fost anulate alegerile pe motiv că s-a făcut agitaţie în zilele interzise de lege.

"Ziua tăcerii" nu există în alte ţări, iar eliminarea acesteia în Moldova nu va duce la încălcarea principiilor electorale.

Proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral urmează să fie supus votului până la sfârşitul lui noiembrie, când expiră mandatul actualului legislativ.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu