PUBLICITATE FĂRĂ AUTORIZAŢIE. Peste 700 de bannere, instalate ilegal în Capitală

Embed:

Chişinăul abundă în panouri de publicitate, instalate ilegal. Potrivit primarului interimar al Capitalei, în municipiu sunt aproximativ 750 de bannere şi billborduri, pentru care agenţii economici NU plătesc taxe.

Ilegalităţile au ieşit la iveală după o inventariere a responsabililor din cadrul direcţiei arhitectură şi urbanism, la sesizarea Centrului Naţional Anticorupţie.

Ruslan Codreanu a declarat că toate panourile instalate ilegal vor fi demontate, iar cei care au autorizaţiile expirate, dar continuă să presteze servicii în domeniu vor trebui să plătească datoriile. 

Strada Alecu Russo din sectorul Ciocana al Capitalei este plină de panouri de publicitate, iar, potrivit municipalităţii, 30 dintre ele sunt ilegale. Autorităţile spun că deşi agenţii economici plătesc pentru a-şi promova produsele, niciun ban nu ajunge în bugetul municipal. 

Municipalitatea spune că de cele mai multe ori, cu greu identifică agenţii economici care oferă servicii publicitare ilegal.

"Nu cunoaştem, de multe ori, cine stă în spatele acestei publicităţi, pentru că publicitatea este pentru un agent economic care este corect cu legea, dar, de fapt, posesori al dispozitivelui publicitar este un agent economic sau o persoană fizică, care nu are autorizaţie", a spus ANGELA LUBAŞ, specialist principal la Direcţia Arhitectură şi Urbanism.

Locuitorii Capitalei spun că şi-ar dori ca autorităţile să facă ordine, pentru că unele panouri de publicitate afectează aspectul municipiului.

"În general, sunt împotriva reclamelor, pentru că fac oraşul mai urât. Înainte, în anii '90, Chişinăul arăta cu totul altfel, era, într-adevăr, "oraşul alb", dar acum peste tot este numai publicitate."

"Părerea mea este negativă. Îmi pare că ele încurcă, sunt prea multe."

"E foarte multă, unele nici nu trebuie. Unde nu te-ai întoarce, dai peste publicitate, şi în buruiene."

Primarul interimar al Capitalei promite că panourile de publicitate, care sunt instalate ilegal vor fi demontate, în cazul în care proprietarii nu vor plăti taxe în bugetul municipal.

"Vom merge şi în discuţii cu agentul economic, dar, el, dacă va dori să îşi prelungească autorizaţia şi el din 2015 nu a avut-o prelungită, înseamnă că el până acum va trebui să achite taxa pentru fiecare an", a spus RUSLAN CODREANU, primarul interimar al Capitalei.

Agenţii economici, care au panouri de publicitate trebuie să achite o taxă anuală de şapte sute de lei, pentru un metru pătrat. Tariful a fost stabilit de Consiliul Municipal Chişinău.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu