PSRM vrea anticipate. Ce spun analiştii politici

Eşuarea negocierilor şi decizia PSRM de a merge la anticipate au fost criticate dur de experţii prezenţi aseară la ediţia specială a emisiunii Fabrika. Analiştii spun că e regretabil că unele decizii se iau în afara ţării, în contextul în care chiar ieri şeful statului, Igor Dodon, s-a întors din Rusia cu puţin înainte de Consiliul Republican al PSRM.

"Votăm masiv pentru partide care de fapt nu sunt partide suverane, în deplinul sens al cuvântului. Influenţele din exterior sunt atât de mari şi atât de majore, că noi pur şi simplu ne-am prefăcut în nişte pioni într-un joc, pe care mulţi dintre noi nici nu-l concretizează în deplină măsură. Noi suntem ca o buruiană pe care vântul o poartă prin câmp. Socialiştii practic au devastat imaginea Blocului ACUM. Îmi vine greu acum să înţeleg ce vor face cu acea parte a electoratului ACUMIŞTII, când vor nimeri în aceste alegeri anticipate", a spus Anatol Ţăranu, analist politic.

"Prin comportamentul său, Andrei Năstase lucra nu pentru partidul său dar împotriva lui. Ştirbea şi mai mult imaginea. Dar ca să putem aprecia şansele partidelor în viitoarele alegeri anticipate e bine să vedem care a fost prestaţia partidelor în această perioadă de negocieri. A fost vorba de careva ideologii sau poate doctrine politice nici geopolitica nu a fost prezentă în aceste discuţii. Au fost nişte antagonisme ascunse de ochii lumii a fost la unele partide o politică canibală să îl mâncăm pe cineva", a declarat Vlad Darie, analist politic.

Analiştii au vorbit despre lecţiile care trebuie învăţate după aceste alegeri şi negocieri, dar au venit şi cu nişte îndemnuri pentru partidele care vor să intre în viitorul parlament după alegerile anticipate.

"Principala lecţie a democraţiei este următoarea, dacă politicianul nu s-a ţinut de cuvânt, dacă el nu a fost capabil să îşi realizeze programul, el trebuie să fie pedepsit. Ce au făcut ei de fapt au redus forţa opoziţiei pro europene la două partide politice şi au pierdut alegerile. Faptul că aţi venit în Parlament doar cu o jumătate din ceea ce trebuia să luaţi şi nu aţi fost capabili să garantaţi o majoritate parlamentară pro europeană care era posibilă, pentru asta trebuia să negociaţi la sânge", a mai adăugat Ţăranu.

"Dacă ipotetic aş fi lider a unul dintre cele trei partide aş face o propunere şi aş câştiga foarte mult în faţa societăţii. Deputaţii noştri întorc salariile pentru trei luni în buget pentru organizarea campaniei electorale, refuzăm la viitoarea finanţare pentru că am fost noi cu toţii vinovaţi şi cerem celorlalte partide să procedeze ca noi. Această iniţiativă ar avea un sprijin popular foarte mare şi ar fi un început de campanie electorală", a mai conchis Darie.

Publika.md aminteşte că ieri, 7 iunie, după şedinţa Consiliului Republican al PSRM, şeful statului, Igor Dodon a ieşit la declaraţii. Acesta a spus că socialiştii au purtat un şir de negocieri cu blocul politic ACUM, dar nu au mai ajuns la un consens.

Citeşte şi IGOR DODON: Mergem la anticipate. PSRM nu s-a înţeles cu ACUM (VIDEO)

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu