PSRM: Singura soluţie, Maia Sandu să-și retragă proiectul (VIDEO)

Embed:

Socialiştii nu au acceptat propunerea premierului Maia Sandu. Deputatul PSRM Vasile Bolea a declarat că singura soluţie rămâne ca premierul să renunţe la asumarea răspunderii. În caz contrar, moţiunea va fi examinată la următoarea şedinţă a Parlamentului.

"Venim cu următoarea poziţie. PSRM reiterează aceeaşi idee lansată săptămâna trecută. Unica ieşire din criza politică este ca premierul să-şi retragă proeictul de asumare a răspunderii, în caz contar se va dezbate moţiunea de cenzură depusă de PSRM. Noi am examinat propunerea prim-ministrului cu care a venit astăzi. Şi Constituţia şi mai multe hotărâri ai Curţii Constituţionale vorbesc despre un singur lucru: această angajare de răspundere a Guvernului faţă de un proiect de lege are la baza urgenţa pentru luarea unor decizii, atunci când există unele situaţii extreme. Propunerea Maiei Sandu de astăzi arată încă o dată faptul că nu a fost nicio urgenţă ca Guvernul să vină cu asumarea răspunderii. Vorbind despre procedurile care sunt în cadrul Comisie de la Veneţia, Comisia nu avizează şi nu examinează legi care au intrat în vigoare, ci proiecte de legi care urmează a fi adoptate. În cazul în care ne retragem moţiunea de cenzură proiectul acesta de lege privind asumarea răspunderii devine lege. Respectiv, chiar dacă va fi transmis Comsiei de la Veneţia pentru a da un aviz, nu va da un aviz pe lege, care a intrat în vigoare. Maia Sandu şi întregul Guvern mai au încă timp să decidă asupra retragerii acestui proiect privind asumarea răspunderii", a menţionat socialistul Vasile Bolea.

PUBLIKA.MD aminteşte că prim-ministrul Maia Sandu le-a propus socialiştilor o soluţie de compromis. Mai exact, şefa Executivului a cerut fracţiunii PSRM să-şi retragă moţiunea de cenzură, iar în schimb, promite că nu va propune CSP candidaţi la funcţia de procuror general, până când proiectul de lege pentru care şi-a asumat răspunderea nu va fi avizat de Comisia de la Veneţia.

Vineri, socialiştii au înaintat o moţiune de cenzură, după ce premierul şi-a asumat, în 6 noiembrie, răspunderea pentru un proiect de lege care îi permite să propună candidaturile pentru funcţia de procuror general. 

Astăzi, la ora 16.00, Biroul permanent al Parlamentului se va întruni în şedinţă pentru a stabili când moţiunea de cenzură va fi dezbătută în plenul Legislativului. Cel mai probabil, această şedinţă va avea loc mâine sau cel târziu - miercuri. Ca moţiunea să treacă în Parlament, sunt necesare voturile a cel puțin 51 de deputaţi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu