PSRM a scos oamenii în stradă să ceară republică prezidenţială şi alegeri anticipate

Embed:

Mai multe atribuții pentru preşedinte, dar şi organizarea alegerilor anticipate. Asta au cerut astăzi câteva mii de oameni care au participat la protestele organizate de Partidul Socialiştilor din Moldova. Mitingurile au avut loc în trei oraşe din ţară.

Analiştii politici consideră că opoziţia de dreapta şi cea de stânga se întrec în a organiza proteste. Şi asta pentru că nu au soluţii pentru problemele oamenilor.

La Anenii Noi, mitingul organizat de socialişti a durat mai puţin de o oră şi, potrivit poliţiei, a adunat circa 1.500 de oameni.

"Vrem să câştigăm alegerile, vrem să studiem istoria Moldovei! Vrem republică prezidenţială!"

"Noi susţinem referendum, susţinem ca Republica Moldova să devină ţară prezidenţială. Parlamentul acesta să fie dezolvat".

Unii oameni însă nu prea au ştiut pentru ce au venit la protest.

"Pentru ca să fie limba rusă şi ca Moldova să fie ţară unitară, să nu fim cu românii."

"Ce vă nemulţumeşte? Eu nu dau comentarii."

La sfârşitul protestului, socialiştii au adoptat o rezoluţie şi au dispus iniţierea unei campanii de colectare a semnăturilor privind trecere la republică prezidenţială.

"Cine este pentru această rezoluţie ridicaţi vă rog mâinile.... Votat unanim!"

"Noi considerăm că Republica Moldova trebuie să treacă la formatul de guvernare, republică prezidenţială, să avem de cine să întrebăm, iar preşedintele să poată răspunde pentru toate lucrurile care se întâmplă în această ţară. Alegeri anticipate şi reforme nu mimate, dezvoltare socio-economică", a declarat Ion Ceban, membru PSRM.

Anterior, şi preşedintele Igor Dodon a declarat că vrea anticipate, astfel încât socialiştii să deţină majoritatea în Parlament ca să poată anula acordul de Asociere cu UE.

Analiştii susţin că asta ar duce la pierderi enorme pentru ţara noastră.

"Republica Moldova cu certitudine va avea foarte mult de suferit , pentru că Acordul de Asociere reprezintă a doua etapă în procesul de apropiere de Uniunea Europeană şi atunci desigur că RM practic va fi aruncată de pe filiera, de pe coordonata europeană şi factoriii europeni din cadrul instituţiilor comunitare vor avea mari reticenţe faţă de RM şi practic va fi anulat şi acordul liberalizare a regimului de vize", a spus politologul Victor Juc. 

Duminica trecută, şi Partidul Demnitate şi Adevăr împreună cu Partidul Acţiune şi Solidaritate au protestat faţă de modificarea sistemului electoral.

Analiştii politici susţin că, atât opoziţia de stânga, cât şi cea de dreapta se întrec în proteste şi scot oamenii în stradă, în loc să vină cu soluţii.

"Deși alegerile nu se întrevăd la orizont, iar în această situație, când se urmăresc scopuri mărunte de partid sau scopuri meschine, sunt manipulate din umbră de serviciile secrete ruse. E un fapt pe care îl cunoaștem cu toții. De-a lungul ultimelor luni sau chiar ai ultimilor ani, Moscova urmăreşte aici destabilizarea situației și calea cea mai facilă a destabilizării este specularea acestui comportament iresponsabil a președintelui Dodon, în cazul dat, și al Partidului Socialiștilor", a spus editorialistul Petru Bogatu. 

Mitinguri similare ale socialiştilor au avut loc la Bălţi şi la Cahul.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu