PSRM a invitat la discuții reprezentanții blocului ACUM pentru a forma o majoritate parlamentară

Embed:

Socialiştii încep discuțiile cu partidele care au intrat în Parlament după alegerile din 24 februarie. Prima formaţiune invitată la masa de dialog privind o eventuală colaborare în viitorul legislativ este blocul electoral "ACUM". Decizia a fost anunţată, astăzi, de conducerea PSRM, după şedinţa Comitetului executiv al formaţiunii. 

Socialiştii au concretizat că, pentru început, vor da start discuţiilor preliminare pentru a afla ce planuri au partidele în noul legislativ şi nu negocierilor privind formarea majorității parlamentare şi a unui nou Guvern. Prima întrunire este planificată pentru marţi, după-amiază.

"Partidului Socialiştilor nu este simplu să discute cu politicieni şi partide faţă de care avem obiecţii serioase şi argumentate, mulţi dintre ei fiind responsabili de guvernările din 2009 încoace, însă înainte de orice punem pe prim plan interesului cetăţenilor. PSRM nu doreşte să provoace alegerile anticipate."

Totodată, socialiştii precizează că sunt disponibili să examineze formarea unei eventuale majorități parlamentare pornind de la câteva principii:

"Este vorba despre garantarea statalității, neutralității Republicii Moldova și reintegrarea țării, politica externă echilibrată prin consolidarea parteneriatului strategic cu Federația Rusă și cooperarea reciproc avantajoasă cu Uniunea Europeană, SUA și alte state, respectarea drepturilor fiecărui cetățean al Republicii Moldova indiferent de naționalitate și apartenenţă etnică", a declarat  Ion Ceban, deputat PSRM.

Solicitat de Publika TV, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popșoi, a declarat doar că reprezentanții PAS și PPDA vor examina propunerea socialiștilor în timpul apropiat.

"Nu avem o decizie, când o să avem, o să vă comunicăm", a declarat Mihai Popșoi, vicepreşedintele PAS.

Imediat după alegerile parlamentare, blocul "ACUM" a fost invitat la negocieri de Partidul Democrat din Moldova. Reprezentanţii binomului PAS-PPDA au declarat de mai multe ori că nu vor da curs invitaţiei democraţilor şi resping orice coaliţie cu PDM, PSRM, şi Partidul "Şor".

Curtea Constituţională a confirmat rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie şi a validat mandatele de deputat în data de 9 martie. Potrivit rezultatelor finale, PSRM a obţinut cel mai mare număr de mandate, 35 la număr.

Formaţiunea este urmată de PDM, cu 30 de mandate. Blocul PAS-PPDA va avea 26 de locuri în viitorul Parlament, iar Partidul "Şor" - şapte. Trei fotolii din legislativ vor fi ocupate de parlamentari independenți.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu