Protestul din Capitală ar avea interese politice. Protestatarii s-au lăsat greu convinși să discute cu ANRE (FOTO)

Embed:

Străzi blocate şi şoferi prinşi în ambuteiaje. Sunt consecinţele unui nou protest organizat în Capitală de un grup de manifestanţi nemulţumiţi de revizuirea preţurilor pentru carburanţi.

Manifestaţia a paralizat circulaţia rutieră din centrul oraşului pentru jumătate de oră.

"Du-te şi îţi caută de treabă dacă nu eşti de acord.

- Du-te primprejur dar dacă nu îţi place.

- Ce cauţi aici?

- De ce trebuie să îmi zici pe unde să mă duc?"

"Mă grăbesc la lucru. Şi iată stau şi aştept ce vor face.

- Cum vă pare acest gest de a bloca drumul?

- Cam nu prea bun."

"De cât timp staţi?

- Cred că am jumătate de oră.

- V-aţi săturat de aşteptat?

- Normal că m-am săturat."

Reprezentanţii grupului de iniţiativă au mers la ANRE unde au depus o petiţie. Fiind invitaţi la discuţii, aceştia au refuzat să li se explice modalitatea de formare a tarifelor pentru combustibili.

"Noi nu suntem delegaţi. Că noi am ieşit spontan. Acum noi încercăm să formăm organ de lucru şi nu suntem jurişti, nu suntem oratori, adică ne vine mai greu."

De dimineaţă, conducerea Agenţiei i-a așteptat la sediul instituţiei aproape două ore. Aşa că, un reprezentant al ANRE a mers în Piaţa Marii Adunări Naţionale să discute cu protestatarii.

"Pentru ce noi trebuie să ne ducem acolo, dacă se poate de făcut voi între voi să înţelegeţi. -Noi totuşi vorbim despre o formulă de calcul. -Formula asta pe noi nu ne interesează."

Protestatarii care cer revizuirea prețurilor pentru carburanți s-au lăsat greu convinși să meargă la discuții cu șefii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Experţii susţin că organizatorii manifestaţiei ar avea interese politice, pentru că problema şoferilor a fost rezolvată, între timp.

La protestul de astăzi au participat de trei ori mai puţini şoferi decât la manifestaţia de sâmbătă.

"Pe mine m-a influențat mai puțin! Pe băbuță va influența care cumpără pâine ieftină, pe oamenii care circulă cu transportul public."

Printre manifestanți se numără și Aurel Bucureanu, cel care acum doi ani l-a lovit cu pumnul în cap pe Mihai Ghimpu în timpul unui protest.

"Noi lucrăm pentru noi, ne pornim de la cei care introduc accizele."

Protestatarii sunt organizați și de către unul din activiștii PPDA Valeriu Chirca, despre care RISE Moldova a scris că a fost implicat în activități de mercenariat. Acesta a fost judecat pentru că ar fi livrat marfă destinată separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

"Vorbiți, nu tăceți! Spuneți-le toate doleanțele!"

Acesta însă neagă că ar coordona protestul.

"Nu dirijez, eu vorbesc cu oamenii. Organizatori sunt toți de aici, nu eu", a spus Valeriu Chirca, protestatar.

Protestatarii amenință cu blocarea circulației în Capitală.

"Noi încercăm tot pașnic, dar puțin mai agresiv. Să blocăm o stradă ca să ne vadă."

După ce regulatorul i-a așteptat la sediu aproape două ore, un reprezentant al agenției a venit în PMAN să discute cu protestatarii. El i-a invitat să le explice cum se formează prețurile, dar au refuzat.

"Pentru ce noi trebuie să ne ducem acolo, dacă se poate de făcut voi între voi să înţelegeţi.

-Noi totuşi vorbim despre o formulă de calcul.

-Formula asta pe noi nu ne interesează."

"Oamenii să înţeleagă cum se crează preţul şi care, de fapt, este situaţia reală pe piaţa produselor petroliere. Cu părere de rău, nu s-a dorit să avem un dialog constructiv", a spus Andrei Adam, reprezentant ANRE.

În final, câțiva reprezentanți ai protestatarilor au mers, totuși, la ANRE, unde conducerea Agenției le-a explicat detaliat modalitatea de formare a prețurilor și că tendința de creștere a prețurilor la carburanți este în întreaga lume.

Dimineaţă, la sediul ANRE au protestat şi reprezentanţii Partidului Socialiştilor.

"Opriți creșterea prețurilor!"

Nici aceştia nu au dorit să discute cu reprezentanţii ANRE.

"Mare ne-a fost mirarea că nu au solicitat o întâlnire cu conducerea ANRE. Noi calificăm aceasta ca o acțiune politică într-un an electoral", a spus Tudor Copaci, director general ANRE.

Experţii economici susţin că majorarea preţului la carburanţi este determinată de fluctuaţiile care au avut loc la bursele internaţionale de produse petroliere. Şi mărimea accizului la carburanţi şi cheltuielile suportate de petrolişti determină mărimea preţului.

"O mutaţie a protestului, care s-a declanşat în baza unor revendicări economice şi treptat a migrat spre o mişcare sindicalistă cu obiective şi anumite tente politice şi electorale", a spus Roman Chirca, expert economic.

Ieri, premierul Pavel Filip a cerut mai multă transparență în ceea ce ține de metodologia calculării tarifelor la benzină și motorină. Mai mult, prim-ministrul a declarat că este gata să modifice cadrul legal, dacă acesta nu este suficient de bun.

"Nu ne băgăm peste instituțiile independente, așa cum am spus-o și cazul precedent. Dar, în același timp, cred că trebuie de lucrat în așa manieră încât să nu trezim aceste suspiciuni în societate", a spus Pavel Filip, prim-ministru.

La sfârșitul lunii, ANRE a majorat preţul unui litru de benzină cu 64 de bani, iar al motorinei cu 66 de bani. La scurt timp după ce Pavel Filip a solicitat inițierea dezbaterilor publice la acest subiect, tarifele au fost anulate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu