Protestele lui Usatîi şi interesele Rusiei. Ce se ascunde, de fapt, în spatele acestor îndemne

Embed:

În spatele protestelor anunţate de Renato Usatîi, Partidul Platforma "Demnitate şi Adevăr" şi Partidul Socialiştilor ar sta Rusia, care îşi doreşte destabilizarea situaţiei de la Chişinău. Manifestaţiile anunţate au drept scop împiedicarea desfăşurării alegerilor prezidenţiale din toamnă. Opiniile au fost exprimate de analişti politici de la Chişinău şi Bucureşti. 

Comentatorul Alexandru Solcan scrie pentru deschide.md că temerea lui Usatîi potrivit căreia sistemul electoral mixt ar favoriza Partidul Democrat din Moldova nu este întemeiată. Solcan susține că mizele acestui protest pentru Usatîi şi Dodon sunt de a schimba vectorul european şi de a îndeplini misiunea dictată de Kremlin.

"Scopul este de a destabiliza situația din țară și de a provocare anticipatele. Solcan crede că opoziția protestatară nu are niciun program coerent de schimbare, ci doar vorbe goale și slogane", scrie Solcan. 

Şi editorialistul Nicolae Negru scrie, pentru Ziarul Național, că Rusia este deranjată de faptul că România a decis să ofere prima tranşă de 60 de milioane de euro din împrumutul oferit Moldovei. Negru mai spune că protestul este o încercare de a sabota alegerile prezidențiale. Analistul menţionează că liderul formațiunii "Partidul Nostru" a lansat ideea unui protest de amploare după arestarea la Kiev a lui Veaceslav Platon.

Analistul mai sugerează că ar exista o legătură între liderul partidului Platforma "Demnitate şi Adevăr", Andrei Năstase, şi Veaceslav Platon, cunoscut drept raiderul numărul 1 în CSI.

"De ce intră Andrei Năstase în cârdășie cu Usatîi, care e ghidat de serviciile speciale din Rusia? Din ambiție, lipsă de viziune sau amorul interesului rusesc? Sau poate de dragul lui Platon Veaceslav, cerut să fie trimis acasă de procurorii anticorupție de la Chișinău? Să existe relații financiare între Platon și PDA?", se întreabă Negru.

Acest subiect a fost comentat şi de analiştii politici de la Bucureşti. Într-un comentariu oferit pentru moldova9.com, Paul Sebeş vorbeşte despre o reactivare a forţelor pro-ruseşti. El sugerează o legătură dintre îndemnul lui Usatîi la proteste şi exerciţiile militare desfăşurate pe malul stâng al râului Nistru de militarii transnistreni împreună cu cei din Rusia.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu