Protestele din Catalonia se amplifică. Astăzi guvernul catalan ar putea să proclame independența regiunii

Astăzi este zi de grevă în Catalonia, în semn de proteste faţă de violenţele poliţiei, de la referendumul de duminică. Presa internaţională relatează că sunt șanse mari ca, tot astăzi, guvernul catalan să proclame independența regiunii, ceea ce ar genera o gravă criză constituțională în Spania, scrie Realitatea.net.

Astăzi este zi de grevă în Catalonia, în semn de proteste faţă de violenţele poliţiei, de la referendumul de duminică. Presa internaţională relatează că sunt șanse mari ca, tot astăzi, guvernul catalan să proclame independența regiunii, ceea ce ar genera o gravă criză constituțională în Spania. Clubul de fotbal FC Barcelona a anunţat că va participa la greva declanşată de catalani.

Mii de oameni s-au strâns în Piaţa Catalunya din Barcelona la o zi după violenţele de la secţii şi după anunțarea rezultatului referendumului, considerat ilegal de guvernul de la Madrid.

Autoritățile de la Barcelona au anunțat că au votat 2,26 de milioane de oameni din cei 5,34 de milioane de alegători, iar 90% din voturi au fost pentru secesiune.

În schimb, premierul spaniol, Mariano Rajoy, a calificat ceea ce s-a întâmplat în Catalonia drept un atac la statul de drept: "Nu a existat un referendum de autodeterminare în Catalonia. Azi, toţi spaniolii au putut să constate că statul de drept își menţine tăria şi valabilitatea. Va răspunde celor care îl provoacă".

În Barcelona, mulțimea care i-a urmărit discursul pe un ecran a reacționat vehement când Rahoy a spus că cei mai mulţi catalani nu au dorit să participe la referendum.

Ulterior, autorităţile catalane le-au cerut să părăsească regiunea miilor de poliţişti trimiși de la Madrid ca să oprească referendumul.

De la Bruxelles însă, Comisia Europeană nu a venit cu mesajul la care se aşteptau secesioniştii: Conform Constituţiei Spaniei, votul de ieri din Catalonia nu a fost legal. Pentru Comisia Europeană, aşa cum preşedintele Juncker a spus în repetate rânduri, aceasta este o problemă internă a Spaniei. Comisia crede că acestea sunt vremuri pentru unitate şi stabilitate, nu pentru divizare şi fragmentare.

În plus, ministrul spaniol al Justiţiei a avertizat că Madridul s-ar putea folosi de puterile sale pentru a suspenda autonomia catalană dacă parlamentul regiunii va declara independența regiunii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu