Protestele din Barcelona se amplifică: Poliţia a folosit bastoane pentru a dispersa oamenii care s-au adunat la aeroport (VIDEO)

Se amplifică protestul din Barcelona, după ce Curtea Supremă a Spaniei a pronunțat, luni, condamnări de până la 13 ani de închisoare, în dosarul rebeliunii din Catalonia din 2017. Forțele de ordine au folosit bastoane în încercarea de a dispersa oamenii care s-au adunat la aeroportul din Barcelona pentru a protesta, scrie b1.ro.

 

De asemenea, sute de studenți și funcționari protestează în diferite zone din Barcelona, blocând mai multe străzi în apropierea sediilor unor instituții guvernamentale.

Dacă nouă lideri ai separatiștilor catalani au fost condamnați la închisoare pentru încercarea de a declara independența provinciei lor, alţi trei acuzaţi au fost consideraţi vinovaţi doar de nesupunere, faptă mai puţin gravă, pentru care nu vor fi închişi.

Amintim că niciuna dintre condamnările date luni nu-l vizează pe fostul lider Carles Puigdemont, care se află într-un exil autoimpus în Belgia și nu a fost judecat, potrivit Reuters preluat de Agerpres.

În absența lui Puigdemont, Oriol Junqueras, fostul vicelider al guvernului catalan, a primit cea mai grea pedeapsă, 13 ani de detenție.

Niciuna din condamnări nu a fost pronunţată pentru acuzaţia cea mai gravă, cea de rebeliune.

Procesul are implicaţii majore atât pentru Spania, cât şi pentru Catalonia, cea mai dezvoltată provincie a ţării, arată Reuters; dosarul a suscitat de asemenea interes pe plan internaţional, după ce a provocat cea mai gravă criză politică de la Madrid din ultimele decenii.

"Singurul verdict pe care îl acceptăm este achitarea", a declarat fostul lider al partidului separatist catalan de centru-dreapta şi ex-şef al executivului Cataloniei, Carles Puigdemont.

Lasă un comentariu