PROTESTELE CONTINUĂ ÎN GEORGIA. Grupările radicale au blocat accesul protestatarilor

Embed:

În capitala georgiană Tbilisi continuă protestele masive. De data aceasta, câteva grupări radicale din această țară au încercat să împiedice manifestațiile din fața parlamentului împotriva actualei guvernări. A fost nevoie de intervenția poliției, care a format un cordon între cele două tabere pentru a evita izbucnirea unor violențe.

Grupările radicale au blocat zona pentru a împiedica un marş LGBT despre care ar fi primit informaţii că era planificat. Acestea au acuzat protestatarii de afiliere cu minoritățile sexuale și au promis că vor opri orice acțiune de protest.

De cealaltă parte, manifestanții acuză aceste grupări că acționează la indicaţia guvernării. Mai mult, aceștia consideră că în spatele lor ar sta Bidzina Ivanișvili, cel mai bogat om din Georgia și fondatorul partidului Visul Georgian, aflat în prezent la conducere, și care militează pentru relații bune cu Rusia pentru că o mare parte din afacerile sale sunt cu Moscova.

”Guvernarea a decis să-l protejeze pe acest ministru cu grupări "putiniste", radicale, care răspândesc ură. Acestea apără acum funcția pe care o deține Gakharia, cea de ministru de Interne al Georgiei”, a spus TAMARA CERGOLEIȘILIV, activist civic din Georgia.

Protestele antiguvernamentale împotriva partidului Visul Georgian sunt cele mai masive de la venirea formațiunii la guvernare în 2012. Manifestațiile au izbucnit în 20 iunie, după ce un deputat rus a ținut un discurs chiar din fotoliul președintelui parlamentului. Atunci, poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea furioasă. Cel puțin 240 de oameni au fost răniți, iar 300 au fost arestați.

Acest lucru i-a înfuriat şi mai mult pe manifestanți, care au continuat să protesteze, fapt care a dus la demisia președintelui parlamentului georgian. Protestatarii nu sunt mulțumiți și cer ca ministrul de Interne, Giorgi Gakharia, care le-a ordonat polițiștilor să dea în ei, să-și dea demisia și să fie organizate alegeri parlamentare anticipate. În contextul evenimentelor de la Tbilisi, Rusia a interzis zborurile din și spre Georgia, iar Rospotrebnadzor a declarat că vinurile importate în ultima perioadă din această țară sunt de o calitate inferioară.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu