Protestele continuă în Egipt. Curţile de Apel şi de Casaţie au anunţat că îşi suspendă activitatea

Embed:

Protestele au devenit o obişnuinţă în Egipt în ultima săptămână. Oamenii refuză să plece din stradă şi spun că vor continua să-l înfrunte pe preşedintele Mohamed Mursi, pe care îl numesc faraon. Poliţiştii încearcă să-i alunge pe manifestanţi din piaţa Tahrir cu gaze lacrimogene. Între timp, tot mai mulţi magistraţi se pronunţă împotriva controversatului decret, care îi conferă şefului statului puteri depline.

Oamenii care rămân în stradă de aproape o săptămână susţin că Frăţia Musulmană, în frunte cu preşedintele Mohamed Mursi, a furat revoluţia de anul trecut.

"Domnule preşedinte, aţi divizat ţara noastră în două. Trebuie să vă fie ruşine pentru ce aţi făcut", a spus un protestatar.

"Oamenii au obosit. Şomajul creşte, totul este rău. Cei care se află în piaţă sunt oameni educaţi. Suntem studenţi, doctori. Ceea ce face guvernarea este inacceptabil", a spus o altă persoană

Totodată, toate Curţile de Apel şi de Casaţie au anunţat că îşi suspendă activitatea în semn de protest faţă de refuzul preşedintelui de a anula decretul care îi conferă puteri depline. Iar Curtea Constituţională a anunţat că acest document demonstrează că şeful statului este într-o campanie îndreptată împotriva instituţiei.

"Cel mai trist şi dureros pentru judecătorii acestei instituţii este faptul că preşedintele s-a implicat într-un mod vicios într-o campanie lungă îndreptată împotriva Curţii Constituţionale", a declarat reprezentantul Curţii Constituţionale din Egipt, Maher Samy.

Decretul emis săptămâna trecută de către liderul de la Cairo prevede că nicio autoritate din Egipt nu poate abroga deciziile prezidenţiale. De atunci, oamenii continuă să iasă în stradă, iar judecătorii din ţară au anunţat grevă. Acestea sunt cele mai ample proteste de după revoluţia de anul trecut, care a dus la căderea regimului lui Hosni Mubarak.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu