Proteste violente în Barcelona. Cel puțin 78 de oameni au fost răniţi după ce manifestanții au atacat forțele de ordine

Embed:

Barcelona a devenit teatrul unor proteste violente. Zeci de mii de catalani au ieșit în stradă și au încercat să blocheze aeroportul, după ce nouă lideri de-ai lor au fost condamnaţi la închisoare pentru tentativa de proclamare a independenței Cataloniei în 2017. Cel puțin 78 de oameni au fost răniţi după ce manifestanții au atacat forțele de ordine.

Cele mai grave violenţe au fost în preajma aeroportului El Prat, cel mai mare din Spania. La doar câteva minute după ce a scandat că protestează pașnic, mulțimea furioasă a atacat forțele de ordine. Polițiștii au ripostat cu bâte și gaze lacrimogene. Sute de oameni au fost reținuți. În tot acest timp, în clădirea aeroportului se aflau blocați sute de cetățeni spanioli și străini.

Peste 100 de zboruri au fost anulate, iar Ministerul de Externe al României și-a avertizat cetățenii că, pe lângă traficul aerian, și cel rutier și feroviar din Barcelona ar putea fi date peste cap. În tot acest timp, de la Bruxelles, fostul lider separatist Carles Puigdemont îi îndemna pe oameni să iasă în număr cât mai mare la proteste.

"Apelez la toți catalanii să se unească și să spună ”ajunge”. Sper că își vor transforma indignarea față de nedreptate într-o energie care sparge ziduri și oprește regimurile autoritare”, a spus fostul lider catalan, Carles Puigdemont.

Cei nouă lideri catalani au fost condamnați la până la 13 ani de închisoare pentru tentativă de răzvrătire. Puigdemont nu se numără printre ei pentru că se ascunde de autoritățile spaniole în Belgia. Madridul i-a cerut Bruxellesului extrădarea acestuia, însă fără succes până acum.

loading...

Lasă un comentariu