Proteste de amploare în Ucraina şi Georgia. Oamenii condamnă ocupaţia rusească (VIDEO)

Embed:

Zeci de mii de oameni au protestat la Kiev şi Tbilisi faţă de ocupaţia rusească din Ucraina şi Georgia. Manifestaţii similare au avut loc şi la Berlin. Între timp, focurile nu contenesc în estul separatist al Ucrainei. Cel puţin şase soldaţi au fost răniţi noaptea trecută, în cele peste 30 de atacuri lansate de rebeli.

Reacţia vine după ce Rusia a anunţat că intenţionează să integreze sistemul educaţional şi forţele armate din regiunea Abhazia cu cele ale Rusiei. Autorităţile din Georgia au avertizat că acest pas ar însemna alipirea de facto a republicii separatiste.

Manifestanţii au scandat "Opriţi Rusia!"şi "Opriţi-l pe Putin!". Mulţi dintre ei au purtat steagul Ucrainei şi al Uniunii Europene. La protestul din capitala Georgiei a participat şi fostul preşedinte georgian Mihail Saakashvili, dar şi deputaţi din actualul parlament de la Tbilisi.

"Trebuie să ne facem auzită vocea pentru că Rusia încearcă să anexeze Abhazia şi Osetia de Sud. Partenerii noştri internaţionali şi întreaga lume trebuie să apere dreptul internaţional şi aici în Georgia, nu numai în Ucraina", a spus deputatul din legislativul Georgiei, David Bakradze.

În 2008, între Georgia şi Rusia a avut loc un război de cinci zile, când Moscova a susţinut intenţia Osetiei de Sud să se separe de guvernul de la Tbilisi. Regiunile separatiste din Georgia, Osetia de Sud şi Abhazia, sunt acum controlate de Rusia. Între timp, luptele grele continuă în estul separatist din Ucraina. Preşedintele Petro Poroşenko a semnat sâmbătă un decret cu privire la sistarea activităţii tuturor instituţiilor publice din teritoriile controlate de separatişti.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu