Protest naționalist în Polonia: Europa trebuie să fie albă, rugați-vă pentru un Holocaust islamic

Zeci de mii de persoane au ieșit duminică în stradă, cu ocazia Zilei Naționale a Poloniei, și s-au alăturat unor proteste organizate de mișcările naționaliste. În timpul manifestațiilor s-au fulturat steaguri alb-roții Poloniei și s-au scandat lozinci rasiste, scrie libertatea.ro. 

Protestatarii au purtat bannere pe care era scris „Europa albă, Europa trebuie să fie albă” și „Rugați-vă pentru un Holocaust islamic”.

Unii purtau măști și fluturau steaguri roșii și albe poloneze, cântând „Moarte dușmanilor patriei” și „Polonia catolică, nu seculară”.

Poliția estimează că 60 000 de persoane au participat la demonstrația naționalistă. În timp ce marea majoritate erau polonezi adunați din toată țara, au fost și o parte de naționaliști veniți și din alte țări din Europa.

Una dintre organizațiile care stau la baza marșului naționalist este tabăra națională radicală, care a ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva imigranților musulmani, a drepturilor homosexualilor, a UE și a tuturor lucrurilor despre care consideră că subnimează valorile catolice poloneze.

Sâmbătă, în capitala poloneză a văzut o demonstrație mult mai mică din partea grupurilor care condamnă deturnarea de către protestatari a zilei Independențe Poloniei.

Pe 11 noiembrie, polonezii celebrează Renașterea Poloniei în noiembrie 1918, la 123 de ani după ce prusacii, habsburgii și rușii și-au împărțit Polonia între ei și au șters națiunea de pe harta Europei.

Dar în ultimii ani, sărbătoarea a fost umbrită de marșurile extremei dreapta.

În luna iulie a acestui an, zeci de mii de polonezi au ieșit în stradă pentru a cere independența justiției.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu