PROTEST la Primărie. Vânzătorii, nemulţumiţi de evacuarea gheretelor: ne-au aruncat în stradă. REACŢIA lui Ion Ceban

Embed:

Nemulţumiţi că gheretele unde activau ca vânzători au fost scoase sau strămutate, mai mulţi comercianţi din Capitală au protestat astăzi în incinta Primăriei. Aceştia cer reinstalarea gheretelor. Manifestanţii, în mare parte pensionari, se plâng că au rămas fără loc de muncă şi fără o sursa importantă de venit.

De cealaltă parte, edilul Capitalei, Ion Ceban, îi îndeamnă pe protestatari să se conformeze, deoarece activitatea unităţilor comerciale vizate era ilegală.

O situaţie tragico-comică s-a produs şi pe o stradă din Capitală, unde un comerciant a refuzat să părăsească ghereta, care urma să fie evacuată. Scena suprinsă şi filmată de martori s-a produs în Capitală, iar imaginile video au fost postate pe o reţea de socializare. Vânzătoarea s-a baricadat în gheretă şi nu a permis autorităţilor să evacueze buticul. S-a opus acestui lucru şi administratorul unităţii comerciale, care era la faţa locului.

Într-un final, comerciantul s-a lăsat convins să evacueze ghereta. Între timp, alţi 15 comercianţi s-au adunat în holul primăriei. Aceştia susţin că erau nevoiţi să lucreze, întrucât pensia pe care o primesc este mizeră şi nu le ajunge nici măcar pentru strictul necesar.

"Pur şi simplu, ne-au aruncat în stradă, ne-au încălcat drepturile. M-au împins la limita sărăciei, iar eu voi fi nevoită să cerşesc de acum încolo în faţa Primăriei, deoarece din cauza edilului Capitalei n-am din ce trăi", a declarat o vânzătoare.

"Ghereta noastră este scoasă şi rămânem fără muncă. Ce să facem, cine ne va angaja?! Pentru că nimeni nu vrea să ne angajeze din cauza vârstei. Primeam salariu şi achitam la timp facturile pentru că pensiile sunt mici şi insuficiente", a menţionat o altă vânzătoare.

Administratorii gheretelor spun că au cerut de la autorităţile municipale locuri pentru reamplasarea buticurilor, dar fără succes.

"Nu ne ascultă nimeni. Avem scheme de reamplasare valabile şi eventual cereri de prelungire, pentru care nu vor să nu ne prelungească şi nu înţeleg de ce", a explicat Mihai Ciobanu, administrator.

Reprezentanţii agenţilor economici susţin că vor ataca în instanţa decizia de evacuare.

"Modalitatea în care se acţionează este una ilegală or evacuarea gheretei şi ulterior expedierea şi comunicarea dispoziţiei de evacuare a acesteia este o procedură greşită", a precizat Victoria Roşca, avocat întreprindere.

Primarul Capitalei, Ion Ceban, a solicitat agenţilor economici să vină din nou săptămâna viitoare cu listele persoanelor rămase fără un loc de muncă.

"- Dacă nu vor fi reangajaţi, noi vom găsi un mecanism ca să-i susţinem financiar o perioadă anumită până găsim posibilitate să-i angajăm acolo sau în altă parte.
- Dar gheretele evacuate urmează să fie reamplasate?
- Nu urmează să fie reamplasată nicio gheretă", a conchis Ion Ceban.

De la începutul săptămânii curente, au fost demontate 45 de gherete. Asta după ce primarul, Ion Ceban, le-a dat un termen de zece zile subalternilor, ca să găsească soluţii în privinţa evacuării gheretelor amplasate nejustificat şi care vând produse de tutungerie . 

loading...

Lasă un comentariu