PROTEST la Parlament: Agenții economici din domeniul HoReCa cer autorităţilor să nu voteze dublarea taxei TVA (FOTO/VIDEO)

Embed:

Înarmaţi cu polonice, ceaune şi farfurii din aluminiu. Aşa au venit astăzi să protesteze în faţa Parlamentului peste 200 de reprezentanţi din domeniul HoReCa.

Aceştia au cerut deputaţilor să nu voteze majorarea taxei TVA pentru hoteluri, restaurante şi cafenele de la 10 la 20 la sută.

Chiar dacă au făcut multă gălăgie în faţa Parlamentului, mai bine de o oră, niciun deputat nu a ieşit în faţa protestatarilor.

"Vrem să rămânem în ţară", "Vrem viitor acasă", "Vrem 10 la sută TVA", sunt doar câteva dintre lozincile scandate de protestari. Printre manifestanţi se numărau atât proprietarii de localuri, cât şi simpli angajaţi.

"Eu lucrez chelner mai mult de 6-7 ani. Şi eu nu-mi permit să am o maşină sau casă, sunt nevoit să stau la gazdă. Noi am venit aici toţi de bună voie, nu vrem să se majoreze taxa TVA şi nouă să ni se micşoreze salariile. Vrem salarii decente, să rămânem acasă."

"Vrem salarii bune şi să rămânem să trăim în Moldova. Noi nu vrem majorarea, vrem să rămână măcar aşa cum este"

"Majoritatea n-o să avem unde lucra. Mulţi vor pleca peste hotare, iar noi n-o să avem oaspeţi în local. N-o să aibă cine să ne dea salarii, iar noi o să fim nevoiţi să plecăm din ţară, fiind că n-o să avem un post de muncă. "

Printre cei care au protestat astăzi în faţa Parlamentului se numărau şi angajaţii unui local din Capitală, unde deputatul PAS Dumitru Alaiba deţine cotă parte.

Deşi, în 2017, Centrul de Politici şi Reforme, unde Alaiba a activat ca director de programe, a elaborat studiul "Oportunitatea reducerii TVA pentru produsele alimentare și serviciile de alimentație publică", prin care propunea scăderea cotei TVA, astăzi deputatul PAS susţine public majorarea acesteia, până la 20 la sută. Acest fapt i-a nemulţumit pe manifestanţi.

" Domnul acum stă în Parlament, şi lui nu-i este important. Îşi permite să se ducă în localuri şi să cheltuie mulţi bani. Deputaţii îşi permit, eu ca chelner nici nu visez la aşa ceva. "

"Nu-i corect din partea dumnealui, poate domnul Alaiba are mai multe. Dar nu e frumos, este problema dumnealui."

Proprietarii de localuri mai speră că astăzi parlamentarii nu vor susţine dublarea taxei TVA pentru hoteluri, restauranturi şi cafenele, în caz contrar...

"Dacă astăzi Parlamentul va vota contra noastră, ar trebui să-şi asume că în curând, vor rămâne 101 deputaţi în Parlament, doar ei singuri. Noi suntem oameni reali, nu suntem doar nişte cifre date de FISC sau Ministerul Finanţelor. Acele cifre manipulatorii pe care le-au dat în presă ultimele zile contra sectorului HoReCa", a spus ANETA ZASAVIŢCHI, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor din Moldova.

"Asta este practic o jertfire a domeniului HoReCa, care este conectat foarte strâns cu turismul, dacă moare HoReCa, putem spune că nu mai avem nici turism, care şi aşa este foarte slab dezvoltat", a spus DUMITRU CEBOTĂRESCU, proprietar de local.

Precizăm că săptămâna trecută, Guvernul a aprobat majorarea mai multor taxe, printre care şi cea pentru domeniul HoReCa, în schimbul creditului de 46.5 milioane de dolari de la Fondul Monetar Internaţional. Acestea vor intra în vigoare dacă vor fi votate şi de Parlament.

CITEȘTE ȘI: Proprietarii de cafenele şi restaurante anunţă proteste la Parlament: Ne schimbă vieţile ca pe nişte oi (VIDEO)

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu