PROTEST la Nisporeni. Locuitorii, nemulţumiţi de MAJORAREA tarifelor la apă şi canalizare. REACŢIA responsabililor

Embed:
Facturile mai mari îi aduc la exasperare: locuitorii din oraşul Nisporeni au ieşit astăzi în stradă să protesteze faţă de tarifele majorate de la începutul anului la apă şi canalizare. Anul trecut, oamenii achitau 14 lei pe metru cub de apă, iar acum sunt obligaţi să plătească mai mult cu 4 lei.

Peste o sută de oameni s-au adunat în centrul oraşului Nisporeni. Au aşteptat ore în şir ca cineva dintre oficiali să îi bage în seamă, însă nimeni nu a venit să discute cu ei:

"Au venit facturile. Luna trecută am plătit 71 de lei, iar acum 128 de lei. Să dea înapoi cum a fost apa, că ei nu schimbă nicio țeavă. Noi singuri ne-am schimbat țevile".

"Ne-am adunat cu toţii fiindcă nu suntem mulţumiţi de toate. Dacă o să tăcem acum, la toamnă o să mai ridice un preţ. Trebuie să vedem şi de ce se scumpeşte. Nu ne-a spus nimeni nimic au venit facturile, apa s-a scumpit".

"Am venit să aflăm cine ridică preţurile acestea. La noi a fost 14, iar acum au ridicat la 18. Care este cauza? Luna trecută 53 de lei. Până acum 28 de lei".

Organizatorii protestului au făcut un demers către Primărie şi Societatea pe Acţiuni "Apă-Canal" din raionul Nisporeni prin care au cerut revenirea la tariful de 14 lei pe metru cub.

"Când s-a majorat tariful la apă acest lucru s-a făcut pe ascuns. Nu s-a făcut concordare cu Consiliul orășenesc şi este o gravă încălcare. Suntem profunzi indignați ca cetățeni pentru că aici nu există nicio transparență, nu există nicio deschidere", a declarat Valeriu Cerednic, consilier local Nisporeni.

Directorul companiei "Apă-Canal" Nisporeni, Ion Gangan, ne-a declarat că majorarea tarifului este justificată. Taxa de 14 lei pe metru cub de apă a fost stabilită în 2014. După 2 ani a fost implementat un proiect de modernizare a sistemului de aprovizionare cu apă, în valoare de 14 milioane de euro. În consecinţă, s-au mărit costurile şi furnizorul de apă a fost nevoit să solicite ANRE o evaluare. Agenţia a propus un tarif de 22 de lei pentru un metru cub, dar până la urmă s-a decis ca taxa să fie stabilită la 18 lei pe metru cub.

"Pe de o parte e micșorarea tarifului de la 22 la 18, dar pe de altă parte ceea ce nu vorbesc ei până la momentul de faţă şi vorbesc numai de majorarea de la 14 la 18 lei. Deciziile pe care le-au primit consiliile locale au votat pentru aprobarea cheltuielilor până am ajuns noi la tariful de 22 şi copeici. Ei toţi au aprobat, cheltuielile toţi le-au discutat în consiliu", a declarat Ion Gangan.
loading...

Lasă un comentariu