Protest la Cannes. 16 actrițe de culoare au denunțat subreprezentarea din cinematografia din Franța

După ce 82 de femei au venit împreună pe covorul roșu de la Cannes, sâmbătă, pentru a milita pentru ”egalitate salarială” între bărbați și femei, 16 actrițe franceze de culoare și metise au protestat, miercuri, pentru a denunța subreprezentarea persoanelor de culoare în cea de-a șaptea artă din Franța.

Printre cele 16 femei care au protestat pe covorul roșu la Cannes se numără și Eye Haidara, Sonia Rolland și Firmine Richard. Ele au ridicat pumnii înainte de a intra în sală pentru proiecția filmului ”Burning”, al coreeanului Lee Chang-dong.

Pentru acțiunea simbolică, actrițele au purtat vestimentații asigurate de casa Balmain, al cărui director artistic, Oliver Rousteing, este metis și atașat de chestiunea diversității în modă, scrie Agerpres.

”Din nefericire pentru mine, mi-a fost foarte uşor să recunosc (în carte) comentariile dezagreabile, ignoranţa şi discriminarea cu care ele s-au confruntat în timpul carierei lor”, a spus creatorul de modă într-un comunicat.

În această carte, prezentată înainte de Festival, cele 16 actrițe acuză, folosindu-se de citate, clișeele și glumele îndoielnice, chiar ușor rasiste, auzite în timp ce își practicau meseria în Franța, screi libertatea.ro

Mobilizarea vine în contextul fenomenului #MeTooși descătușarea femeilor din industria divertismentului de după scandalul Harvey Weinstein, producătorul american acuzat de hărțuire sexuală și viol de a orpae o sută de actrițe, vedete, dar și debutante.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu