PROTEST la Anenii Noi. Oamenii din satul Delacău nu vor să fie deschisă o nouă carieră de nisip (FOTOREPORT)

Embed:
Oamenii din satul Delacău, raionul Anenii Noi, sunt nemulţumiţi că un agent economic vrea să deschidă o nouă carieră de nisip în localitate. Zeci de persoane au ieşit să protesteze şi au cerut autorităţilor locale să nu elibereze autorizaţie antreprenorului. În timp ce primarul dă asigurări că nu va semna niciun act în acest sens, agentul economic susţine că deţine toate documentele necesare pentru a primi autorizaţie. Localnicii spun că noua carieră ar urma să activeze la doar câteva sute de metri distanţă de casele lor. 

Agentul economic deţine din 2013 o altă carieră de nisip la intrarea în satul Delacău. Recent, acesta a cumpărat încă cinci hectare de teren, pe care intenţionează să deschidă o nouă carieră. O parte dintre săteni sunt îngrijoraţi şi spun că se tem pentru securitatea lor. Mai mult, ei sunt siguri că din cauza vechii cariere au secat mai multe fântâni din localitate.

"Noi trebuie să murim toți pentru că fără apă omul nu trăiește. Asta-i și normal. Cum?"

"Foarte, foarte tare mi-e frică, pentru că să te culci seara, în casă, normal și să te trezești mutat. Asta e consecință foarte gravă."

"Acolo stau tata meu și mama mea, moartă în cimitir, iar el deasupra vrea să facă carieră. Ce înseamnă asta?"

Potrivit primarului satului Delacău, încă acum câţiva ani, autorităţile locale au respins un demers depus de agentul economic. Acesta consideră că atunci s-a decis ca terenurile din preajma satului să nu poată fi transformate în carieră.

"S-a mers prin sat la fiecare locuitor şi s-a luat încă o dată. Noi nu am putut să ne asumăm acea răspundere care o cereau. Semnăturile ca să nu se deschidă carieră. Este pericol, este fluviu în deal, se scade apa. Cu atât mai mult este deasupra satului, va fi zgomot", a declarat Gheorghe Vasilița, primarul satului Delacău.

De cealaltă parte, agentul economic susţine că are toate documentele necesare şi, în cazul în care autorităţile locale nu-şi vor da acordul, va ataca decizia în instanţa de judecată. 

"Noi avem contract cu ministerul mediului, avem perimetru minier, avem proiect aprobat , este un set întreg de documentație, care suntem obligaţi să îl prezentăm consiliului, deja consiliul la rândul său examinează şi primeşte decizia, da sau nu. În orice caz, după legislaţie sunt obligaţi să elibereze decizia de modificare dacă prezentăm tot setul de documente", a zis Igor Vasilos, agent economic.
loading...

Lasă un comentariu