PROTEST în PMAN. Unioniştii, REVOLTAŢI că le va fi scoasă "Piatra lui Ghimpu". Munteanu: E o acţiune venită din partea lui Dodon

Piatra instalată în memoria victimelor ocupației sovietice din fața Guvernului să fie scoasă, iar în locul ei să fie pusă statuia "Patria Mamă". Aceasta este iniţiativa unei organizaţii obşteşti, care a venit cu un demeres în acest sens, la Primărie. Solicitarea a stârnit valuri de nemulțumiri în rândul unioniștilor. Astăzi, membrii blocului "Unirea" au organizat un flash-mob în cadrul căruia și-au exprimat convingerea că în spatele acestei inițiative ar sta socialiștii împreună cu președintele țării, Igor Dodon, care este liderul informal al formațiunii.  

Cu pancarte și umbrele în mâini, membrii blocului politic unionist s-au adunat la amiază, în Piața Marii Adunări Naționale. Mărul discordiei, susține preşedintele formaţiunii "Uniunea Salvaţi Basarabia", Valeriu Munteanu, a servit demersul Organizației Obșteti "Centrul Clopotelor" care a depus la Primărie o solicitare prin care cere permisiunea de a instala în locului pietrei comemorative în memoria victimelor ocupației sovietice, statuia "Patria Mamă"- considerat drept un simbol al victoriei Uniunii Sovietice asupra naziștilor.

"Au loc mai multe acțiuni, venite din partea lui Igor Dodon și a socialiștilor, în încercarea lor de a plăcea Moscovei și în încercarea lor de a șterge istoria românilor basarabeni", a declarat Valeriu Munteanu.

"Suntem întodeauna la datorie, să ne apărăm valorile noastre, să ne apărăm neamul nostru", a precizat un protestatar.

Autorul inițiativei, președintele Organizației Obștești "Centrul Clopotelor", sculptorul Iurie Terehov, a acceptat să ne ofere o reacție la învinuirile aduse de liberali însă cu o singură condiție, toate întrebările să i le adresăm doar în limba rusă:

"- Ce înseamnă pentru dumneavoastră limba română, și în general România?
- Ce, ce limba română?
- Ce înseamnă pentru dumneavoastră?
- Nu vă înțeleg".

Acesta susține că ideia de a ridica statuia Patria Mamă în centrul Capitalei îi aparține și neagă orice implicare politică.

"Este inițiativa noastră personală. Organizația "Clopotul Ortodox" primii, şi deasemenea organizaţia Moldova- Rusia.
- Doriți să spuneți că socialiști nu sunt implicați aici?
- Nu este nicio implicare politică aici", a precizat Iurie Terehov,  președintele Organizației Obștești "Centrul Clopotelor".

Iurie Terehov ne-a mai spus că nu face parte din niciun partid politic și a încercat să ne convingă că sovieticii nu au fost cotropitori: "Ocupație sovietică? Eu cred că nu există așa ceva și că acest lucru ar fi o exprimare prostească. Igor Dodon la o emisiune televizată a spus că nu a fost nicio ocupație sovietică. A fost o prietenie a popoarelor".

Am încercat să obținem o reacție din partea socialiștilor la învinuirile aduse le membrii blocului politic unionist însă, ofițerul de presă al PSRM, Irina Astahova nu ne-a răspuns la telefon. Nici purtoarea de cuvânt la șefului statului, Carmena Lupei nu a fost de găsit pentru a ne oferi un comentariu.

Piatra comemorativă din fața Guvernului a fost inaugurată în data de 28 iunie 2010, printr-un decret semnat de Mihai Ghimpu, care atunci îndeplinea funcţia de președinte interimar al ţării. Anterior, Igor Dodon a declarat de mai multe ori că această piatră trebuie să fie demolată pentru că ar provoca ură şi dezbinare în societate.

loading...

Lasă un comentariu