Protest în Marea Britanie. Învăţământul superior, perturbat de greva lectorilor universitari

Sute de lectori de la 64 de universităţi britanice prestigioase, printre care Oxford şi Cambridge, au început joi o grevă de două zile pentru a protesta împotriva unor schimbări preconizate ale sistemului de pensii din învăţământul superior.

Universitarii, membri ai Sindicatului Universităţilor şi Colegiilor (UCU), au hotărât să recurgă la grevă în semn de protest faţă de schimbările preconizate în domeniul pensiilor, susţinând că anumiţi profesori ar putea pierde până la 10.000 de lire (14.000 dolari) anual după ce se pensionează.

Sindicatul estimează că greva, care va fi urmată, luna viitoare, de alte trei proteste similare mai lungi, va afecta peste un milion de studenţi.

UCU a acuzat universităţile că au refuzat să discute îngrijorările profesorilor şi au încercat ''să-şi impună reformele'', adăugând că speră că ''nicio universitate nu doreşte o dispută prelungită care să afecteze perioada de examene'', scrie Agerpres.ro.

''Este esenţial felul în care universităţile reacţionează la acţiunea de săptămâna aceasta'', a spus secretarul general al UCU, Sally Hunt.

''Ne vom întâlni în data de 2 martie pentru a lua în discuţie etapa a doua a protestului şi nu excludem nicio posibilitate'', spune Hunt.

Organizaţia Universities UK, care reprezintă universităţile, susţine ''că se depun toate eforturile pentru a perturba cât mai puţin studenţii'' joi şi vineri.

Au existat ''câteva afirmaţii înşelătoare'' despre schimbări care ar viza fondurile de pensii, ''afectate de condiţiile economice dificile''.

''Costul pensiilor viitoare a crescut cu o treime în ultimii trei ani, iar fondul de pensii înregistrează un deficit de 6,1 miliarde de lire, care, aşa cum prevede legea, trebuie redus'', a spus Universities UK.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu