Protest în centrul Chişinăului! Mii de fermieri au ieşit în stradă (GALERIE FOTO)

Embed:

Fermierii din Moldova insistă ca autorităţile să le acorde dreptul să importe direct de la producători carburanţi pentru lucrările agricole. Mii de oameni s-au adunat astăzi în centrul capitalei la o acţiune de protest. Ei sunt nemulţumiţi de preţurile mari la benzină şi motorină. 

Fermierii au invocat şi alte probleme, nu doar preţurile mari la carburanţi:

"Ridicăm întrebările care nu se hotărăsc de autorităţile noastre. Nu avem piaţă de desfacere, nu avem credite".

"Trebuie să se întoarcă cu faţa la noi, şi să realizeze că suntem muncitori. Noi îi susţinem iar ei nu ne susţin pe noi".

Fermierii solicită creşterea fondurilor de subvenţionare a sectorului şi introducerea impozitului unic în agricultură: 

"Dăm un răgaz guvernării, de 30 de zile. Dacă în acest termen nu se va reacţiona la acele propuneri care vor fi înaintate în această rezoluţie, atunci noi vom continua să organizăm diferite proteste pentru a impune guvernarea să înţeleagă că agricultura este o prioritate".

Responsabilii de la Ministerul Economiei spun însă că protestele nu vor contribui la soluţionarea problemelor

"Agricultorii adevăraţi care sunt în câmp acum, nu îmblă cu mâna întinsă. Oamenii caută finanţări, caută proiecte, ei lucrează. Dar cei care nu au cu ce se ocupa fac politică. Problemele sunt clare, rezolvabile. În privinţa produselor petroliere, toată lumea este în căutare dar ieşirea în stradă nu rezolvă aceste probleme. Problemele se discută pentru a fi rezolvate", a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

Pe de altă parte, cei de la ministerul de resort consideră că modificarea Legii despre produsele petroliere, aşa cum cer fermierii, nu va reduce preţurile. 

"Nu ar trebui să aibă posibilitatea de a importa produse petroliere. Poate nu vor importa dar faptul că vor avea această posibilitate este important pentru ei. Preţurile nu cred că vor fi mari", a susţinut ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.

Fermierii au mai organizat acţiuni de protest în noiembrie 2013

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu