Protest eşuat în Capitală. Zeci de oameni și câteva ONG-uri afiliate lor, au protestat faţă de schimbarea sistemului de vot

Embed:

Protest eşuat în Capitală. Câteva zeci de oameni, adunaţi de patru partide și câteva ONG-uri afiliate lor, au venit în faţa Parlamentului pentru a manifesta faţă de schimbarea sistemului de vot.

Protestatarii sunt împotrivă ca cetăţenii să-şi aleagă singuri deputatul în Legislativ. Şi asta în condiţiile în care 53 de ONG-uri din ţară au publicat o declarație prin care îşi arată susţinerea faţă de votul mixt. 

Deşi, iniţial, cele patru partide politice şi ONG-urile lor au anunţat că vor organiza un protest masiv, evenimentul s-a transformat într-un flashmob, la care s-au alăturat doar câteva zeci de oameni.

Participanţi s-au arătat împotriva schimbării sistemului electoral. Anterior, analiştii politici spuneau că liderii acestor formaţiuni nu doresc alegerea directă a deputatului, deoarece nu au nume sonore în partid, care ar putea câştiga încrederea cetăţenilor pentru a accede în Parlament.

Tot astăzi, 50 de organizaţii neguvernamentale de la noi din ţară au emis un comunicat de presă, în care se spune că ONG-urile susţin compromisul privind modificarea sistemului electoral.

"Facem apel la toate fracţiunile politice din Parlament să dea dovadă de deschidere în implementarea reformei politice şi în schimbarea actualului sistem de vot. Acest lucru este aşteptat de majoritatea cetăţenilor, fapt, de altfel, confirmat de toate sondajele de opinie realizate în ultima vreme", se mai menţionează în comunicat.

Ieri, şi Confederația Naţională a Sindicatelor a anunţat că susţine sistemul electoral mixt. Proiectele de lege care vizează modificarea Codului electoral au trecut vineri de prima lectură, iar apoi au fost comasate.

Schimbarea modalității de alegere a deputaţilor a fost susţinută de 74 de legislatori. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că documentul va fi supus votului în lectură finală abia în luna iunie, după avizul Comisiei de la Veneţia.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu