Protest eșuat al opoziției. Unii manifestanţi au fost agresivi, iar alţii s-au arătat dezamăgiţi: Ce demnitate mai vor ei și ce adevăr?

Embed:

Mai multe partide de opoziției, printre care Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Demnitate și Adevăr, dar și PLDM au reușit să adune în fața Parlamentului puțin peste o mie de persoane. Chiar și debutul anunțat pentru ora 12 a fost amânat, din cauza că nu prea erau protestatari.

Potrivit poliției, la ora de start în fața Parlamentului erau până la o mie de persoane. 

Şi lderul Partidul Demnitate şi Adevăr a recunoscut că la miting au venit puţini oameni:

"Cât priveşte numărul participanţilor, eu zic că este mai mult decât suficient pentru a da mesaje atât opiniei publice naţionale cât şi internaţionale despre voinţa, tendinţele şi năzuinţa poporului nostru de a trăi liber, de a trăi în demnitate şi democraţie. Zic că suntem buni întâi de toate, în rest cât de mulţi suntem, deja fiecare judecă după propria lui numărătoare".

Cinci minute s-au transformat însă în jumătate de oră. În acest timp, oamenii au stat în soare. Majoritatea dintre ei erau în vârstă, iar tineri au fost puţini.

Deşi liderii partidelor de opoziţie au protestat faţă de sistemul de mixt de vot, iar unii manifestanţi nici nu cunosc pentru ce au ieşit în stradă:

"Ce înseamnă votul mixt ştiţi?
- Nici nu vreau să ştiu".

Unii protestatari au avut un comportament agresiv față de echipa noastră de filmare:

"- De ce ați venit aici?
– Am venit să-ți spun că ești o proastă!
– Dvs. acum mă agresați.
– Am să te agresez atunci când am să-ți frec două în bot".

"Vreau ... voi să duceți să vă înădușiți. Și să vă spânzurați de primul copac voi. Ați ... de aici".

Alţii însă s-au arătat dezamăgiţi de organizatorii protestului:

"– Eu nu cred în nimeni și nu cred că al lui Vasile Năstase o să facă ceva ori ai lui nu știu care.
– De ce v-ați schimbat părerea?
– Pentru că nu mai cred în ei".

"Care demnitate și care adevăr? Ce demnitate mai vor ei și ce adevăr? Partidul Acțiune și Solidaritate. Cu ce să ne solidarizăm? Care acțiuni? Pentru ce? Finalul. Eu nu vad finalul lor".

Unii participanţi recunosc că înainte de a veni la miting au consumat băuturi alcoolice:

"– De ce ați venit la protest?
– Am fost și am băut 100 de grame și gata.
– Ce urmează după?
– Mă duc acasă.
– Cât ați consumat?
– 150."

Un copil a venit la protest cu bunicul său şi s-a pierdut în mulţime. Poliţia l-a găsit, însă, în scurt timp.

"Nu este recomandabil la astfel de evenimente de venit cu copiii micuţi.Totuşi, există anumite riscuri. Sunt diferite situaţii. Am avut cu părere de rău ţi proteste violente şi acolo este mai greu să-i poţi asigura securitatea unui copil", a menţionat Gheorghe Cavcaliuc, şef-adjunct IGP.

Protestul din faţa Parlamentului a durat doar o oră, iar organizatorii au repetat mesajele de la protestele eşuate anterior. Astfel, jurnaliştii din presa de opoziţie susţin că mitingul, la care au participat puţini oameni, a fost unul plictisitor.

Manifestanţii au mers apoi la sediul Delegaţiei Uniunii Europene. Aceştia au blocat drumul, iar oamenii s-au arătat nemulţumiţi:

"- Sapa şi la lucru, dar nu să umblăm cu pancartele. Am o oră de când umblu tot oraşul.
- Încercaţi să evitaţi ambuteiajele?
- Da.
- Şi nu va reuşit?
- Nu.
- Asta e dezordine, asta-i haos".

"Nu poţi să stai calm în aşa situaţii, dar nu am ce face. Prea des deja proteste, ar trebui să lucreze cred că, să îşi găsească altă ocupaţie".

"Da, foarte tare mă deranjează acest eveniment. Să închizi o porţiune de drum, care este foarte circulată, nu este tocmai o idee bună".

"De vreo jumătate de oră. E cald şi pentru asta nu merge transportul".

Analiştii politici susţin că oamenii sunt dezamăgiți de liderii Partidului Demnitate și Adevăr.

"Unii reprezentanți ai opoziției s-au dovedit a fi altceva decât s-au prezentat și în același timp repet aceste partide nu dovedesc deocamdată că vin cu soluții, și este normal opоziția să vină și cu alte soluții în afară de cei care prezintă puterea când vorbim de reforme politice, economice și de altă natură.", a spus Petru Bogatu. 

Echipa noastră de filmare a încercat sa afle detalii despre cerinţele protestatarilor, dar Andrei Năstase a refuzat să vorbească cu noi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu