Protest EŞUAT al opoziţiei care se opune dreptului cetățenilor de a alege direct deputatul (FOTO)

Embed:

Un nou protest eșuat al opoziției. Cinci partide și 20 de ONG-uri afiliate lor au reușit să adune doar câteva sute de oameni care se opun dreptului cetățenilor de a alege direct deputatul. Chiar și organizatorii au rămas dezamăgiți de numărul mic de oameni care a ieşit în stradă.

Printre cei care au răspuns la apelul de a veni în faţa Parlamentului au fost şi mai mulţi tineri în tricouri cu inscripţia Rusia şi pajura Federaţiei Ruse.

CITEŞTE ŞI: Invidivizi în haine cu simbolurile Rusiei, la "marele protest" împotriva dreptului cetățeanului de a alege direct deputații (FOTO)

Organizatorii au încercat să-şi justifice eşecul prin faptul că autorităţile ar fi ordonat sistarea circulaţiei trenurilor. Imaginile filmate pe unele segmente de cale ferată demonstrează, însă, că apa a spălat terasamentele pe unele porţiuni, iar şinele au rămas, la propriu, în aer.

CITEŞTE ŞI: Căile ferate, spălate de puhoaie. La Bălţaţi s-a format un crater uriaş, iar şinele stau în aer

Circulaţia trenurilor pe aceste segmente a fost sistată pentru a preveni un posibil dezastru.

În acelaşi timp, mai multe instituţii de presă au manipulat grosolan, jonglând cu cifre de mii, zeci şi chiar sute de mii de protestatari.

CITEŞTE ŞI: STOP FALS! Postul de radio Europa Liberă anunță participarea a SUTE DE MII de oameni la un protest care a adunat doar câteva sute

"Suntem acum în direct de la protestul care are loc în faţa Parlamentului. În pofida vremii de afară, zeci sau poate chiar sute de mii de oameni au ieşit în scuarul Parlamentului la acest protest organizat împotriva schimbării sistemului electoral", a spus reporterul Europa Liberă, Ala Ceapai.

Solicitat să comenteze acest fals, directorul biroului de la Chişinău al Radio Europa Liberă, Vasile Botnaru, a declarat că responsabilitatea îi revine reporterului.

"Cred că probabil e din exces de emoţii a spus. Dar sute de mii evident nu avea cum să fie acolo", a declarat directorul biroului din Chișinău al postului Radio Europa Liberă, Vasile Botnaru. 

Şi reporterul a recunoscut, ulterior, că a greşit şi că nu a fost vorba despre mii de oameni la protest.

Analiştii politici califică acţiunea drept un eşec al partidelor de opoziţie care se ascund în spatele unor organizaţii neguvernamentale şi care, de altfel, promovează aspiraţiile opoziţiei.

CITEŞTE ŞI: Analist politic: "Eșec pentru opoziție și pretinsa societate civilă. Oamenii au demonstrat că nu au nevoie de aceste proteste"

"Cred că în raport cu acele peste 800 de mii de semnături colectate de PD, numărul protestatarilor este foarte mic. Este clară intenţia organizatorilor de a încălzi publicul şi de a creşte trept numărul protestatarilor, dar cred că nu doar timpul este de vină şi această prezenţă modestă a protestatarilor reflectă starea de spirit din societate care nu consideră că pentru moment aceste proteste sunt necesare", a declarat analistul politic, Corneliu Ciurea. 

Unul dintre cei care a chemat oamenii în faţa Parlamentului, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a declarat într-o intervenţie video pe o reţea de socializare că îşi doreşte singură să aleagă deputaţii. Totuşi, ea nu acceptă ca de acest drept să beneficieze şi cetăţenii care vor schimbarea sistemului electoral.

"Noi vrem să ne alegem singuri deputaţii vrem să avem dreptul să decidem cine este cel mai potrivit ca să conducă această ţară", a spus Maia Sandu. 

Unii manifestanţi cred că nu schimbarea sistemului electoral este problema principală a ţării.

CITEŞTE ŞI: Pirkka Tapiola: "E dreptul suveran al statului modificarea sistemului electoral"

În ajun, șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova, Pirka Tappiola, a declarat că modificarea sistemului electoral este dreptul suveran al oricărui stat.

"Alegerea sistemului de vot este dreptul suveran al fiecărui stat. Dar, există obligaţiuni internaţionale care trebuie respectate, legate de Consiliul Europei. Trebuie să aşteptăm concluziile Comisiei de la Veneţia, pentru că recomandările acesteia trebuie să fie luate în considerare atunci când se ia orice decizie", a spus Tapiola. 

Printre manifestanţi erau şi oameni aburiţi de alcool.

CITEŞTE ŞI: NO COMMENT: Un participant la protestul opoziţiei mănâncă ace de brad pentru a nu i se simţi mirosul de alcool din gură (VIDEO HILAR)

Presa a comparat protestul de astăzi al opoziției cu acțiunea organizată de PDM în data de 9 mai. Astfel, dacă azi s-au adunat doar câteva sute de oameni, Partidul Democrat a reușit să adune la începutul acestei săptămâni peste 50.000 de persoane la un concert organizat cu ocazia Zilei Victoriei și Zilei Europei.

Pe parcursul acestei săptămâni, partidele de opoziție și ONG-urile afiliate politic lor au organizat proteste zilnice, la care se adunau doar câteva zeci de persoane.

În acelaşi timp, în susținerea modificării sistemului electoral PDM a adunat peste 850.000 de semnături.

Toate sondajele de opinie publică arată că majoritatea cetățenilor doresc modificarea actualului sistem electoral.

74 de deputaţi din cei 81 de prezenți la ședință au votat, în prima lectură, comasarea proiectelor privind votul uninominal și sistemul mixt.

Astfel, compromisul larg în Legislativ între partidele puterii și opoziției este în favoarea sistemului electoral mixt.

Proiectul a fost expediat Comisiei de la Veneția pentru examinare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu