Protest de amploare în Foggia, Italia. Sute de zilieri se plâng că sunt exploataţi de patroni

Embed:
Sute de zilieri care muncesc în fermele de roşii din sudul Italiei au organizat un protest de amploare la Foggia. Ei se plâng de condiţiile inumane în care sunt obligaţi să locuiască şi să muncească şi îi acuză pe angajatori că îi tratează ca pe sclavi.

"Sclavi, niciodată!"
"Sclavi, niciodată!"

Picătura care a umplut paharul nemulţumirilor a fost accidentul de luni în care a fost implicat un microbuz plin cu zilieri. 12 oameni au murit atunci. Săptămâna trecută, alţi 4 zilieri au murit într-un accident similar.

"Opriţi decesele la locul de muncă, vrem să muncim!"

Muncitorii îi acuză pe patroni că îi duc la serviciu în vehicule vechi, într-o stare tehnică necorespunzătoare. Oamenii se plâng că nu au contracte legale de muncă şi că sunt obligaţi să trăiască precum animalele în barăci improvizate, fără electricitate sau apă curentă.

"Lanţul de producţie va fi blocat fără muncitorii de la ferme, aşa că dacă vor să meargă treaba, salariile şi drepturile muncitorilor trebuie respectate. Acesta e mesajul nostru şi e doar începutul. Angrosiştii şi supermarketurile sunt locurile unde se petrec cazuri de sclavie."

Marea majoritate a celor afectaţi sunt imigranţii din ţările africane. Dar ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, a făcut apel şi la autorităţile din România şi Bulgaria să limiteze "importurile de sclavi”. El le-a cerut autorităţilor din cele două state să controleze mai strict mijloacele de transport şi persoanele care părăsesc ţara. Ministrul şi premierul au vizitat localitatea Foggia, unde au avut loc cele 2 accidente rutiere.

"Avem o lege de combatere a muncii la negru, dar prevederile ei nu sunt aplicate deplin, aşa că trebuie să depunem eforturi pentru ca legea să îşi producă efectele", a spus Giuseppe Conte, prim-ministrul Italiei.

Zilierii spun că sunt plătiţi cu 1 euro pentru fiecare 100 de kilograme de tomate pe care le culeg, cu mult sub salariul minim din Italia.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu