Protest de 9 mai în centrul Capitalei. Organizatorii scandează "Armata Rusă, afară!"

Embed:

După ce pe parcursul săptămânii au cerut ca ziua de 9 mai să fie declarată zi de doliu, reprezentanţii Platformei Civice Acţiunea 2012 au ieşit astăzi în stradă la protest.

Ei sunt nemulţumiţi de faptul că spectacolul organizat sub patronajul Ambasadei Federaţiei Ruse se desfăşoară în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

"Aceste zile ar trebui să fie nişte zile ale reconcilierii naţionale, de reconciliere între popoare. Nu putem promova acele idealuri vechi de 70 de ani cu Victorie, că noi v-am învins. Sunt nişte idealuri vechi, care sunt expirate în aceste secol", a spus un tânăr.

"Nu este o zi a victoriei, este o zi de doliu. Ambasada Rusiei să nu vină să organizeze în centrul oraşului, în centrul Capitalei un asemenea concert. Dacă doreau să-l organizeze, trebuia cei de pe loc", a menţionat o tânără.

Acţiunea de protest are loc lângă monumentul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Participanţii poartă pancarte anti-ruseşti şi scandează "Armata Rusă, afară!".

Unii trecători i-au acuzat pe manifestanţi de apărare a fascismului: "Hai, mergeţi acasă! Împotriva fascismului trebuie să lupte toate popoarele".

Publika.md amintete că reprezentanţii Platformei "Acţiunea 2012" au protestat două zile în faţa Primăriei. Participanţii la protest l-au numit pe primarul Capitalei Dorin Chirtoacă trădător şi l-au acuzat că ar fi luat mită, pentru că a permis desfăşurarea concertului de 9 mai în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

La rândul său, Dorin Chirtoacă se justifică şi declară că nu are dreptul să interzică desfăşurea concertului din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Această competenţă o are doar instanţa de judecată. Totuşi, edilul a lăsat să se înţeleagă faptul că, din anul viitor, în Piaţa Marii Adunări Naţionale vor avea loc doar activităţi prilejuite de Ziua Europei. Iar toate manifestaţiile cu ocazia Zilei victoriei asupra fascismului vor avea loc la memorialul Eternitate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu