Protest antiguvernamental la Cairo. Manifestanţii au cerut demisia şefului statului

Embed:

Cel puţin 100 mii de egipteni s-au ciocnit cu forţele de ordine de la Cairo în cadrul unui protest antiguvernamental. Manifestanţii au înconjurat Palatul Prezidenţial şi au cerut demisia şefului statului. Poliţiştii au reuşit să disperseze mulţimea, iar în urma violenţelor au fost rănite zeci de persoane. Surse din anturajul preşedintelui egiptean susţin că Mohamed Mursi a fost nevoit să părăsească clădirea.

Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor nemulţumiţi de anunţul privind organizarea, pe 15 decembrie, a unui referendum privind noua Constituţie. Violenţele au început după ce protestatarii au rupt cordonul de poliţişti şi au înconjurat Palatul Prezidenţial. Totodată, câteva sute de oameni au manifestat în apropiere de casa preşedintelui Mursi, strigând slogane împotriva liderului de la Cairo.

"Suntem aici pentru a cere desfiinţarea Adunării Constituante şi retragerea proiectului ilegal al noii Constituţii, prin care preşedintele se poziţionează mai presus de Dumnezeu", a spus o persoană.

Deşi manifestaţiile continuă de aproape două săptămâni, liderii partidului preşedintelui Muhamed Mursi, Frăţia Musulmană, sunt optimişti.

"Criza pe care o suferim de două săptămâni este aproape de sfârşit. Oamenii vor continua să manifeste, să-şi exprime mulţumirea sau furia, dar după referendum totul se va stabiliza", a declarat liderul Frăţiei Musulmane din Egipt, Saad Al-Katatni

Referendumul pentru adoptarea noii Constituţii a fost stabilit pentru 15 decembrie. Opoziţia din Egipt îl acuză pe Mohamed Mursi că instituie un regim dictatorial în ţară. Asta pentru că proiectul Legii supreme a fost aprobat în grabă de Adunarea Constituantă formată preponderent din susţinătorii preşedintelui. Situaţia a degenerat în Egipt, pe 22 noiembrie, când liderul de la Cairo a emis un decret, care-i conferă puteri depline. Decizia a provocat cele mai mari proteste după căderea regimului Mubarak, în 2011.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu