Protejăm produsele autohtone. Cum aflăm cu siguranță dacă cumpărăm produse de import sau nu (VIDEO)

Dacă e produs în Moldova nu poate fi nicidecum Champagne sau Cognac. E lucru știut, aceste băuturi poartă denumiri ale regiunilor din Franța, cu origine protejată. Și nu sunt unicii. Tot mai multe țări își înscriu produsele alimentare pentru a le atesta unicitatea.

În Europa sunt înregistrate aproximativ 4.000 de produse autentice. Cele cu denumire de origine protejată, cu indicație geografică protejată și specialități tradiționale garantate.

Acum doi ani, cele mai multe produse protejate le deținea Italia, Franța și Spania cu peste 200 de produse la activ. Fiind urmată de Portugalia, Grecia și Germania cu puțin peste o sută. 

Țara noastră are peste zece branduri cu origine protejată, cu toate acestea puțini producători conștientizează avantajele unui astfel de sistem. 

Deocamdată avem șapte produse agro-alimentare, inclusiv băuturi alcoolice, cu indici geografici protejați: divin, dulceața din petale de trandafir de Călărași; rachiul de caise de Nimoreni, ceai de plante naturale de Zăbriceni și vinurile din regiunile vinicole Valul lui Traian, Codru și Ștefan Vodă.

Printre producători este și Viorel Prisăcari care produce brânză din lapte de capră. Localitate de baștină îi aduce un avantaj în prezentarea produsului, scrie Prime.md

Un exemplu bun de eficiență a acestui sistem este și Georgia care are peste 46 de astfel de produse și altele o sută care au fost identificate și așteaptă să fie incluse în lista Comisiei Europene. 

În aceeași listă, noi am putea adăuga învârtita cu miez de nucă, uleiul de cătină sau pomușoarele. Și pe lângă aceste bunătăți, în această Carte Roșie a produselor să punem și meșteșugurile țărănești, precum tehnicile de confecționare a covorului sau de ce nu, iile românești. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu