Propunerile Tiraspolului pentru ordinea de zi a şedinţei în formatul 5+2 de la Viena

Şefa departamentului de externe de la Tiraspol, Nina Ştanski, consideră că problemele ce ţin de cooperarea economică trebuie să fie subiectele prioritare pe agenda următoarei şedinţe în formatul 5+2. Potrivit Infotag, Ştanski a trimis deja o listă cu propuneri pentru ordinea de zi a întâlnirii ce va avea loc pe 5-6 mai la Viena.

"Nu este secret că în situaţia când şi înainte multe restricţii limitau economia noastră, criza din Ucraina a complicat grav dezvoltarea economică a regiunii. În acest sens, părţile trebuie să se concentreze pe realizarea progreselor anume în cadrul negocierilor în domeniul social-economic", a reiterate negociatorul principal al Tiraspolului, Nina Ştanski.

Ea şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu intrarea în vigoare a legii care anulează "accizele discriminatorii la import, aplicate asupra produselor importate de agenţii economici transnistreni, precum şi eliminarea taxelor ecologice şi a celor pentru perfectarea vamală a importului şi exportului întreprinderilor transnistrene", a mai declarat Nina Ştanski.

În acelaşi timp, ea a informat reprezentantul OSCE despre "o serie de probleme în actuala interacţiune dintre Transnistria şi Republica Moldova". Printre acestea se numără "problema de documentare forţată a populaţiei din Transnistria, confiscarea ilegală din 10 mai de pe bordul avionului guvernamental al Federaţiei Ruse a semnăturilor cetăţenilor Transnistriei pentru recunoaşterea independenţei regiunii transnistrene, adresate conducerii Rusiei, precum şi intentarea în ultimele luni a dosarelor penale împotriva funcţionarilor de la Tiraspol".

Ştanski a calificat aceşti paşi ai Moldovei drept "ilogici şi extrem de periculoşi", exprimându-şi speranţa că OSCE va putea fi "un mediator de încredere în soluţionarea unor astfel de probleme".

Referindu-se la problema utilizării terenurilor agricole pe teritoriul Transnistriei de către fermierii moldoveni ea a spus că "datorită deciziei pozitive, adoptată unilateral de guvernul separatist, 15 fermieri din Moldova au posibilitatea să folosească în continuare terenurile din raionul Dubăsari, în baza condiţiilor preferenţiale, în cadrul unui regim special".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu