Proprietari rău-platnici. Peste 4.000 de persoane, care dădeau în chirie locuinţe fără a face contracte cu chiriaşii, amendate de fisc

Embed:

Dădeau în chirie locuinţe, dar nu plătesc impozite statului. Doar pe parcursul acestui an, fiscul a amendat peste 4.000 de persoane, care ofereau spaţiu locativ fără a face contracte cu chiriaşii. Suma totală a sancţiunilor aplicate proprietarilor care s-au eschivat de la plata impozitelor a constituit peste 89 de mii de lei. Rău-platnicii au fost identificaţi în urma monitorizării site-urile de anunţuri.

"Serviciul Fiscal de Stat operează cu mai multe surse de informaţie, inclusiv cu misiunile diplomatice sau oficiile consulare, privind angajaţii din cadrul instituţiilor şi care i-au în locațiune bunuri imobiliare. O altă sursă de informare constituie agenţiile imobiliare, informaţiile plasate pe paginile web, platformele de anunţuri şi inspectoratele de poliţie", a afirmat şeful de direcţie în cadrul Serviciului Fiscal de Stat, Sergiu Arhirii.

Amenzile aplicate variază între 200 şi 400 de lei. Mai mult, proprietarii urmează să achite şi impozitul de 7% pentru fiecare lună în care au luat bani de la chiriași.

Se pare însă că sancţiunile nu-i sperie pe cei care oferă apartamente în chirie fără să declare veniturile. Echipa noastră de filmare a contactat telefonic câţiva proprietari din anunţurile de pe net pentru a afla condiţiile contractului de locațiune, însă o bună parte au spus că nu au de gând să întocmească un astfel de act.

Deseori, cei care acceptă să închirieze o locuinţă fără a întocmi un contract cu proprietarii sunt studenţii. Tinerii spun că un astfel de document implică mai multă responsabilitate, dar şi cheltuieli mai mari.

"Nu, pentru că nu credeam că este atât de strict, necesar şi atât de important".

Alţii insistă anume pe semnarea unui contract de locaţiune.

"Pentru mine era foarte important să întocmesc un contract, pentru siguranţa mea şi contractul l-am întocmit pentru un an".

În ajutorul tinerilor vin agenţii imobiliari, care îşi asumă responsabilitatea de a întocmi un contract avantajos pentru ambele părţi. Unele agenţii oferă serviciul gratuit, iar alţii percep un procent din prima plată pentru chirie.

"Este un mare avantaj pentru proprietari faptul că atunci când dau spre chirie un bun imobil se ataşează un act de predare-primire a mobilei care există în acel apartament. La rândul lor chiriaşii vor acest contract pentru ca să ştie dacă este legal şi dacă nu se vor pomeni mâine poimâine cu cineva la uşă care să le spună de ce locuiţi aici", menţionat agentul imobiliar, Marionela Adam.

De la începutul acestui an au fost înregistrate peste 9.500 de contracte de chirie, care au adus un venit de 16 milioane de lei în bugetul de stat. Suma este în creştere cu 4,8 milioane de lei faţă de 2018.

loading...

Lasă un comentariu