PROPAGANDA RUSĂ ÎNTRECE MĂSURA. Secesiunea Cataloniei, unul dintre subiectele frecvente

Embed:

Experţii europeni care analizează ştirile false difuzate de propaganda rusă au documentat cazul deputatului moldovean Bogdan Ţîrdea.

Politicianul socialist a publicat pe pagina de facebook un mesaj care transmite informaţii mincinoase pe subiectul secesiunii provinciei spaniole Catalonia, potrivit unui articol din cotidianul El Pais.

Jurnaliştii spanioli au stat de vorbă cu specialiştii de la East Stratcom Task, un departament al Uniunii Europene care se ocupă de contracararea campaniilor de dezinformare purtate de Moscova.

Aceştia le-au relatat că, în ultima perioadă, pe lângă subiectele tradiţionale de propagandă, cum ar fi situaţia din Ucraina sau din ţările baltice, au apărut numeroare ştiri legate de Catalonia.

Ca exemple, sunt enumerate articolele: Spaniola, predată acum ca limbă străină în Catalonia - o stire falsă publicată de vesti.ru. Un al doilea este publicat de sputnik.com despre un referendum privind independenţa faţă de Spania organizat în Insulele Baleare.

O altă ştire falsă apare pe pagina de facebook a deputatului socialist Bogdan Ţîrdea care anunţă că, în ziua referendumului din Catalonia, votanţii erau împuşcaţi chiar la intrarea în secţiile de vot şi că erau bătuţi până la moarte.

l-am contactat pe deputatul Bogdan Ţîrdea, dar nu am reuşit să îi aflăm părerea despre acest subiect.

Este vorba de o strategie non-militară ale căror scopuri sunt strict politice, susţin experţii europeni. Manipularea e menită să creeze disensiuni între statele membre ale Uniunii Europene şi să demonstreze prăbuşirea sistemului occidental de valori, cu Federaţia Rusă ca alternativă.

Prima ştire falsă legată de Catalonia a fost lansată pe site-ul izvestia.ru în septembrie anul trecut şi purta titlul: Catalonia va recunoaşte Crimeea ca parte a Rusiei. În articol era citat un spaniol din Catalonia, care nu avea nicio legătură cu guvernul regional de la Barcelona.

East Stratcom Task Force a fost înfiinţat ca parte a eforturilor UE de contracarare a propagandei Rusiei. În departamentul european lucrează diplomaţi, jurnalişti şi experţi în IT. Toate informaţiile pot fi accesate pe site-ul www.euvsdisinfo.eu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu