Pronostic îmbucurător: Construcțiile ar putea contribui la creșterea economică, după un avans semnificativ în 2019

Sectorul de construcții ar putea fi unul cu o contribuție importantă la creșterea economică.

Construcțiile în antrepriză au înregistrat, în primul trimestru 2019, un ritm de creștere de peste 15%, arată statisticile oficiale, informează poştedeştiri.md.

Asta după o stagnare în anul precedent şi o scădere cu 1,7%.

Prin urmare, evoluțiile din primul trimestru 2019, erau previzibile pe fundalul dinamizării creditului, inclusiv a celui imobiliar, dar și sporirii bugetelor alocate de Guvern pentru proiecte de infrastructură.

După ritmul de creștere a volumului de lucrări, comparativ cu trimestru unu 2018, lider este segmentul construcțiilor inginerești – cu 37,6%. Iar după tipul lucrărilor efectuate, cel mai mult a avansat segmentul lucrărilor de reparații capitale – cu 34,6%.

Dacă tendințele din primul trimestru vor fi menținute și în lunile următoare, sectorul de construcții ar putea fi unul cu o contribuție importantă la creșterea economică.

În 2018, de exemplu,construcțiile au avut un aport la formarea PIB de 7,9% și o contribuție de 1,1% la creșterea economică, fiind devansat, în funcție de ultimul indicator, doar de comerț, care a contribuit cu 1,2% la creșterea PIB, mai informează sursa citată.

Publika.md aminteşte că economia moldovenească a înregistrat anul trecut o creştere cu 4%.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu