Promo-LEX: Preşedintele Igor Dodon ÎNCALCĂ GRAV Constituţia Moldovei

Embed:

Intenția președintelui Igor Dodon de a decora paramilitarii transnistreni și pacificatorii ruși încalcă grav Constituția Moldovei. Dorința șefului statului subminează suveranitatea și inviolabilitatea țării noastre. Concluzia aparține Asociației Promo-LEX. Membrii organizației consideră că acest gest al șefului statului ar însemna o continuare a acțiunilor de dezbinare a societății moldovenești.

Analiştii Promo-LEX spun că decorarea paramilitarilor transnistreni și a pacificatorilor ruși nu are justificare legală, iar gestul preşedintelui poate fi calificat ca o provocare la adresa victimelor Războiului de la Nistru din 1992. 

"Un act ilegal, evident, din simplul motiv că misiunea sau forţele paramilitare din stânga Nistrului, formate de către liderii din Tiraspol, ar recunoaşte o ilegalitate. Am considerat inoportună, în opinia noastră, decorarea reprezentanţilor forţelor de pacificare, care nu-şi îndeplinesc misiunea în modul corespunzător", a declarat autorul analizei Alexandru Postică. 

CITEŞTE ŞI: Igor Dodon va participa la evenimentele din stânga Nistrului: Intenţionez să decorez militarii moldoveni, dar şi pe pacificatorii ruși

În aceeaşi ordine de idei, experții menționează că militarii ruși din stânga Nistrului au încălcat de mai multe ori legislația țării noastre. 

CITEŞTE ŞI: Tânărul împuşcat de un pacificator din regiunea transnistreană a murit VIDEO

La începutul anului 2012,  un pacificator rus l-a omorât pe tânărul Vadim Pisari, iar anchetatorii din Federația Rusă au refuzat să colaboreze cu cele din Moldova privind investigarea acestui caz.

Un an mai târziu, așa-numitele structuri de forță de la Tiraspol au efectuat mai multe percheziții ilegale în orașul Bender.

CITEŞTE ŞI: Forțele armate ale Federației Ruse recrutează tineri din Transnistria

Iar anul trecut, armata rusă a publicat anunțuri în presa din stânga Nistrului pentru recrutarea prin contract în cadrul forțelor de menținere a păcii.

Promo-LEX mai scrie că, prin oferirea decorațiilor, președintele ar da legitimitate forțelor paramilitare ilegale din stânga Nistrului. 

De cealaltă parte, preşedintele Igor Dodon susţine că analiza elaborată de Asociația Promo-LEX este una tendenţioasă.

"Consider că, în 25 de ani, misiunea de pacificare a fost una de succes şi perfect legală, conform acordurilor internaţionale semnate", a spus Igor Dodon. 

Iar în ceea ce priveşte intenţia de a-i decora pe militarii transnistreni, Dodon a schimbat deja macazul, menţionând că este o idee care ar putea fi luată în calcul după reunificarea ţării.

"Eu planific să decorez militarii moldoveni, iar pe lângă ei şi pe cei militarii transnistreni, dar și pe pacificatorii ruși, dacă vor fi de acord. Acesta este un semn că noi prețuim această misiune", a declarat preşedintele ţării. 

Poziţia Preşedinţiei vine în contradicţie cu cea exprimată de Guvern şi Parlament. 

CITEŞTE ŞI: Parlamentul cere retragerea trupelor ruse din Moldova

La sfârșitul lunii iulie, deputaţii au adoptat, cu 61 de voturi o Declarație privind retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

CITEŞTE ŞI: Vlad Plahotniuc, la New York: A cerut retragerea trupelor rusești din estul țării noastre (GALERIE FOTO)

Și președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a cerut, la New York, retragerea armatei ruse, de la tribuna Consiliul Internaționalei Socialiste, în calitate de vicepreședinte al acestei importante structuri.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu