Promit una, fac alta. Alianța PSRM-ACUM vrea să elimine certificatele de integritate

În campania electorală, au promis să-i treacă prin filtre de integritate pe toţi cei care pretind funcţii publice, dar când au ajuns la guvernare, au uitat despre acest angajament. Deputaţii majorităţii parlamentare PSRM-ACUM insistă asupra eliminării certificatelor pe care le eliberează Autoritatea Naţională de Integritate. Autorii invocă faptul că documentul nu şi-a demonstrat eficienţa. Reprezentanţii ANI, dar şi juriştii susţin contrariul.

Iniţiativa se regăseşte în proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral prin care se propune anularea sistemului mixt de vot.

"Certificatul de integritate a demonstrat inutilitate. Se eliberează de către Autoritatea Naţională de Integritate, în baza registrului actelor de constatare de incompatibilităţi, conflicte de interese. Această Autoritate Naţională, până la momentul de faţă, nu are astfel de acte de constatare", a spus Sergiu Litvinenco, deputat PAS.

Şi unii experţi în domeniu susţin că nu văd o problemă în eliminarea certificatelor de integritate şi invocă volumul mare de lucru pe care îl au angajaţii ANI.

"Această sarcină pentru inspectorii de integritate este o sarcină excesivă şi nu este necesară. Inspectorii de integritate colectează manual toate informaţiile, iar asta este un lucru enorm", a zis Ion Guzun, expert al Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

În răspunsul trimis la solicitarea postului nostru de televiziune, ANI susţine, însă, că certificatele de integritate au un rol foarte important în evaluarea integrității persoanelor care acced la funcții publice. După audierile la acest subiect, ANI a expediat în adresa Comisiei juridice a Parlamentului un aviz, deși deputaţii nu l-au solicitat, așa cum prevede legea. Astfel, ANI recunoaşte că procedura de acordare a acestor certificate este anevoioasă, iar conținutul acestora este scris în baza unor informații oferite de alte instituții.

Cu toate acestea, ANI nu crede că certificatul de integritate trebuie exclus şi a venit cu mai multe soluţii alternative. Una dintre acestea ar fi crearea unei baze de date electronice care să conţină informaţii despre funcționarii și demnitarii publici sancționați pentru fapte de corupție, precum şi interdicţia de a ocupa funcții publice.

Unii jurişti sunt nedumeriţi de această iniţiativă, mai ales că vine din partea celor care au insistat, în campania electorală, pentru filtrele de integritate.

"Este un lucru normal şi obligatoriu într-o ţară democratică ca persoanele care vor ocupa posturi importante în stat să fie integre. Acest document arată acest lucru, aceasta practică se face în multe ţări europene", a zis Ian Lisnevschi, directorul unei companii de consultanţă.

Legea privind crearea Autorităţii Naţionale de Integritate, care a intrat în vigoare în 2016, obligă această instituţie să elibereze certificate de integritate, în termen de 15 zile, pentru toţi candidaţii care pretind să ocupe funcții publice.

"Partenerii noştri din Uniunea Europeană au spus că destul de bine am făcut. Posibil, multe persoane care vor să participe într-un anumit concurs electoral, pot să nu treacă acest plafon anticorupţie", a spus Alexandru Cuznețov, doctor în drept.

Joi, proiectul de modificare a Codului Electoral, votat în primă lectură de Parlament, a fost avizat pozitiv de Guvern. Documentul prevede anularea sistemului mixt de vot şi revenirea la sistemul electoral proporţional, adică pe liste de partid.

Lasă un comentariu