Promisiunile "Balabolului" nu le ţin de cald. Bătrânii din Bălţi adună vreascuri din pădure pentru a se încălzi

Embed:

Promisiunile primarului nu le țin de cald bătrânilor și persoanelor cu nevoi speciale din orașul Bălți. Aceștia sunt nevoiți să adune vreascuri din pădurile din preajma oraşului pentru a-și încălzi locuințele.

Asta chiar dacă Renato Usatîi le-a promis că toți copacii uscați vor fi oferiţi familiilor sărace din municipiu.

În realitate, oamenii cumpără lemnele, pe care trebuiau să le primească gratis, la preț aproape triplu de la comercianții favorizați de Primărie.

Maria Gusan din orașul Bălți are 74 de ani, iar pensia de 800 de lei abia îi ajunge pentru alimente și medicamente. Femeia a solicitat ajutor autorităților pentru a beneficia de lemne, însă nu a primit niciun răspuns.

Ca să facă față temperaturilor foarte joase din această iarnă, care au ajuns și până la minus 20 de grade, a fost nevoită să dărâme un şopron, iar lemnele folosite cândva la construcția acoperișului, le-a pus pe foc.

"Nu mai am ce tăia, am tăiat din grădină tot ce se putea. Am avut un gard din lemn pus în jurul grădinii, l-au schimbat pe unul din plasă. Până nu demult am folosit scândurile vechi ca să mă încălzesc", a spus locuitoare a oraşului Bălți, Maria Gusan.

În aceeași situație sunt și vecinii femeii. Aceștia adună vreascuri de prin fâșiile forestiere pentru a nu îngheța în propriile case.

- Câte ceva mai cumpăr, ceva am adunat de pe marginea drumului.
- Cu ce faceți focul acum?
- Am niște crengi, deși sunt verzi nu am de ales.

"Am cerut ajutorul autorităților și am fost nevoită să merg prin toate cabinetele ca să pot beneficia de acest ajutor. Am cumpărat puțini cărbuni. Ca să fac economii, ziua fac focul cu crengi, doar așa supraviețuim".

Unii locuitori ai orașului Bălți spun că lemnele promise de Renato Usatîi sunt, de fapt, vândute agenților economici la un preț de 250 de lei pentru un metru ster. La rândul lor, comercianţii îl propun cumpărătorilor la un preț aproape triplu, de 650 de lei.

"Atunci când am ajuns la întreprindere, muncitorii încărcau lemnele într-un camion. Svetlana Novicova, directorul, a prezentat o factură în care era indicat că au vândut 20 de metri steri de lemne. Oamenii se încălzesc, însă, cu promisiunile autorităților", a spus locuitorul orașului Bălți, Alexandru Raiciuc.

Bărbatul a reușit chiar să înregistreze discuția cu șeful întreprinderii municipale "Spații Verzi".

"Noi vindem acești copaci, iar din banii câștigați plătim impozite. Acesta este venitul nostru. Nimeni nu ne-a permis să repartizăm aceste lemne persoanelor cu nevoi speciale sau bătrânilor", a afirmat directorul Întreprinderea Spații Verzi, Bălţi, Svetlana Novicova.

Autoritățile locale din Bălți spun însă că oamenii nu au primit lemne pentru că Întreprinderea municipală "Spații Verzi" nu dispune de masă lemnoasă.

"Ni s-a spus că cei care au solicitat anul trecut au primit. Dar anul acesta nu a primit nimeni pentru că nu mai sunt lemne, așa că întreprinderea nu are posibilitate", a comunicat şefa direcție Asistență Socială Bălți, Veronica Munteanu.

Directorul întreprinderii "Spații Verzi" nu a fost de găsit la locul de muncă și nici nu a răspuns la telefon pentru a ne explica situația creată.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu