PROMISIUNI DEŞARTE de la autorități pentru cetățeni. În noul an, mai puțini oameni vor beneficia de indexarea pensiilor

Embed:

Indexarea pensiilor de două ori pe an, pe care au trâmbiţat-o cu mult fast atât şeful statului, Igor Dodon, cât şi premierul Ion Chicu, nu este ceea ce pare a fi la prima vedere. Socialistul Vladimir Odnostalco a modificat textul iniţial al legii propus de executiv prin adăugarea unui amendament pe ultima sută de metri. Mai exact, deputatul PSRM a redus numărul beneficiarilor indexării.

Textul iniţial al proiectului de lege cu privire la modificarea sistemului public de pensii, elaborat de Preşedinţie şi avizat de Guvern, prevedea indexarea pesiilor de două ori pe an, la 1 aprilie și 1 octombrie, în trei etape, în funcţie de minimul de existenţă pentru pensionari.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, acesta constituia, în primul trimestru al anului trecut, 1726 de lei. Astfel, din 2021 urma să aibă loc indexarea tuturor pensiilor sub 3.452 de lei, iar din 2022 a tuturor pensiilor mai mici de 5.178 de lei. Dar înainte ca proiectul să fie votat în lectură finală, deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, a introdus un amendament, potrivit căruia, vor fi indexate doar pensiile care nu sunt mai mari decât minimul de existență întocmit pentru acea perioadă, fapt ce duce la înjumătățirea numărului de beneficiari.

Deputatul şi-a argumentat propunerea prin faptul că pensiile vor fi majorate în timp. Am încercat să obţinem un comentariu de la Vladimir Odnostalco, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon. În schimb, Guvernul i-a luat apărarea deputatului socialist.

Premierul Ion Chicu spune că excluderea prevederilor privind majorarea plafonului de indexare a pensiilor este o solicitare a Fondului Monetar Internaţional.

"Avem colaborare cu FMI, proiectul iniţial l-am remis lor, iar ei ne-au solicitat ca până nu avem prognoza macroeconomică 21-22 să ne abţinem, să nu fie scris în lege acest lucru."

Igor Dodon, care a promovat acest document, spune că majorările ar putea fi incluse în proiectul bugetului de stat pentru 2021.

"Pentru 2021 vedem bugetul. Nu ştim ce o să fie în 2021, poate o să dăm mai mult."

Potriviti documentului, de indexarea, de la 1 octombrie 2020, vor beneficia peste 430 de mii de pensionari, iar pentru 2021 cifra beneficiarilor este mai mică şi constituie puţin peste 407 mii de pensionari.

Pentru 2022 numărul de potenţialilor beneficiari de indexare este sub 400 de mii.

loading...

Lasă un comentariu