Proiectul privind reabilitarea Sălii cu Orgă din Chişinău, înghețat. Care este motivul

Embed:
Lucrările de reabilitare a Sălii cu Orgă din Chişinău, începute în 2015, bat pasul pe loc, din lipsă de bani.

Proiectul de renovare a fost împărţit în trei faze de execuţie, iar costurile estimate de specialişti se ridică la peste 5 milioane de euro. Prima etapă, care a inclus renovarea faţadei şi reparaţia subsolului s-a încheiat la sfârşitul anului 2017 şi a costat peste 1,5 milioane de euro, din care un milion din partea României.

Urmează pardoseala şi sala de concerte. În a doua etapă a lucrărilor este inclusă și demontarea orgii pentru reparații capitale.

"O parte din motorică, din componentele ei, vor fi transportate în Germania, la o fabrică de orgi, acolo sunt ateliere cu tradiţii", a spus Larisa Zubcu, directorul Sălii cu Orgă.

"Acustica trebuie să fie una perfectă, după ce va veni expertul, pentru a efectua expertiza acusticii, vor fi examinate şi completate documentaţiile de proiect în ceea ce ţine de realizarea lucrările de restaurare şi după asta demararea procedurilor de achiziţie a lucrărilor", a menţionat Emilia Ristic, responsabilă de proiect.

În ultima fază vor fi renovate în jur de 10 sculpturi de pe faţada clădirii. Responsabilii de proiect susţin că dacă vor fi identificate resursele necesare, lucrările ar putea începe peste cel puţin opt luni.

"Noi suntem acum în pregătire, pentru a demara etapa doi. Proiectul deja există, cunoaştem suma, şi acum aşteptăm să fie identificaţi banii", a declarat Larisa Zubcu, directorul Sălii cu Orgă.

În timpul vizitei efectuate recent la Chişinău, ministrul de Externe de la București, Ramona Mănescu, a dat de înţeles că România ar putea finanţa ultimele două etape din proiect.

"Ne bucură foarte mult că o modestă contribuţie din partea României s-a concretizat într-un obiect aşa de frumos. Ne motivează foarte mult această reuşită să putem continua să sprijinim Republica Moldova", a menționat Ramona Nicole Mănescu, ministrul de Externe al României.

Edificiul Sălii cu Orgă a fost dat în exploatare în anul 1901. Clădirea a fost proiectată de arhitectului Mihail Cekerul-Cuș. Clădirea e inclusă în registrul monumentelor de istorie şi cultură ale municipiului Chişinău.

Lasă un comentariu