Proiectul noului Cod al audiovizualului, aprobat în prima lectură în Parlament

Embed:

Astăzi, în cadrul ședinței Parlamentului a fost aprobată concepția de dezvoltare a mass-mediei din Republica Moldova și anume noul cod, Codul serviciilor media audiovizuale. Cu acestă ocazie, președintele Parlamentului, Andrian Candu a mulțumit tuturor celor care au participat la elaborarea acestui Cod.

"S-a discutat pe subiectul dezvoltării mass-media și sunt bucuros să vă anunț că acum a fost aprobată concepția de dezvoltare a mass-mediei din Republica Moldova și a fost aprobată în prima lectură noul cod, Codul serviciilor media audiovizuale. Mă bucur foarte mult că în tot procesul de pregătire și de elaborare a acestor documente au participat în primul rând experții din societatea civilă din Republica Moldova, au participat experți la nivel internațional, cu suportul consiliului Europei, Uniunea Europeană și a Guvernului American. Am avut unii dintre cei mai buni experți care au venit în Republica Moldova să ne ajute ca legislația noastră, legată de mass-media să fie cât mai aproape de legislația Europeană.

Cum am promis, atunci când a fost format un grup de lucru în Parlament, produsele acestor grupuri de lucru să fie semnate inclusiv de mine și de colegii mei din Parlament și să fie promovate în Parlament.

La ora actuală, grupul de lucru din Parlament, din care fac parte majoritatea experților și reprezentanții societății civile au produs aceste două acte normative, concepția de dezvoltare a mass-mediei și codul Serviciilor Audiovizuale. Noi așteptăm ca în timpul cel mai apropiat încă câteva proiecte de legi importante, acte normative cu referire și la presa online, la publicitate, cu referire la facilități și privilegii pentru industria video.

Regret foarte mult că unii colegi din Parlament nu doar că nu s-au implicat pe parcursul acestor zece luni de când lucrează grupul de lucru în Parlament, dar chiar astăzi uneori au depășit limitele discuțiilor și probabil au implicat prea multe emoții atunci când s-a discutat Codul serviciilor audiovizuale.

Vreau să mulțumesc încă o dată și să aduc aprecieri grupului de lucru și experților naționali și internaționali care au participat la elaborarea acestor două acte normative. Probabil cel mai greu document e totuși Codul serviciilor audiovizuale și mă bucur foarte mult că astăzi, Plenul Parlamentului l-a aprobat în primă lectură", a spus președintele Parlamentului Andrian Candu.

De asemenea, președintele Parlamentului a menționat că Codul Audiovizualului va fi expediat pentru expertiză, iar până la sfârșitul sesiunii va fi aprobat.

"Ca și procedură, urmează ca acest Cod să fie expediat pentru expertiză internațională la cele mai importante organizații, gen Consiliului Europei, Uniunea Europeană, OSCE și organizații non guvernamentale internaționale. În timpul cel mai apropiat, până la sfârșitul sesiunii din luna iulie, acest cod să fie aprobat, la fel și alte legi pe care încă le așteptăm.

Sper foarte mult că noi am făcut un pas important în dezvoltarea pe viitor a tot ceea ce înseamnă industria mass-media.

Socialiştii vin cu critici menţionând eronat că acest cod va limita activitatea jucătorilor pe piaţa media, codul va avea perioadă de tranziție, de implementare, cel puţin jumătate de an. Noul cod reiterează cele mai noi prevederi europene care au fost aprobate prin derictiva UE, în domeniu. Apar noi definiţii ca difuzori pe liniară, apar elemente noi pe piaţa de publicitate şi industrie. Sunt noi elemente care vor aduce beneficii, iar critica adusă de comunişti că nu se întâmplă mare lucru cu noul cod, că la ora actuală stau lucrurile mult mai rău, aici aş vrea să vă atrag atenţia la câteva cifre. Există un clasament internaţional al libertăţii presei, care se numeşte World Press Index, în anul 2008 când erau la guvernare comuniştii eram pe pozişia 98, în 2009 eram pe poziţia 114, iar 2018 suntem pe poziţia 80, noi am câştigat 34 de poziţii faţa de anul 2009. De aceea când critică comuniştii, le-aş sugera să tacă şi să înveţe de la noi cum se fac lucrurile bune pentru ţară", a spus președintele Parlamentului Andrian Candu.

PUBLIKA.MD amintește că proiectul Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a fost elaborat de experți naționali și internaționali în cadrul Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media. Documentul prevede un șir de noi reglementări referitoare la principiile de comunicare audiovizuală, în temeiul cărora trebuie să activeze toți furnizorii de servicii media, inclusiv: libertatea de exprimare, independența editorială, asigurarea informării corecte, protecția minorilor și a persoanelor cu dizabilități, echilibrul de gen, protejarea spațiului audiovizual național, transparența proprietății etc.

La elaborarea reglementărilor a fost luată în considerare experiența mai multor țări europene, documentul având drept scop ajustarea legislației naționale în domeniul mass-media la cea europeană.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu