Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului, aprobat în Parlament cu 79 de voturi din cei 85 deputaţi prezenţi

Embed:

Televiziunile din țară vor fi obligate să difuzeze zilnic cel puțin opt ore de produs autohton, din care jumătate să fie în limba română. Dintre acestea, şase ore trebuie să fie plasate în orele de maximă audiență. Proiectul care prevede operarea modificărilor la Codul Audiovizualului a fost adoptat astăzi în lectură finală de Parlament.  

Documentul a fost adoptat cu voturile a 79 de deputaţi din cei 85 prezenţi la şedinţă. Acesta a fost susţinut inclusiv de parlamentarii din opoziţie.

Autorii proiectului doresc, în acest fel, să contribuie la sporirea investiţiilor în produsul media autohton şi să creeze noi locuri de muncă.
Totodată, prin acest proiect se propune stabilirea regulilor echitabile pentru piaţă.

De asemenea, documentul prevede ca audienţele posturilor TV să fie măsurate de o companie care va fi aleasă prin concurs public şi transparent.

Conform noilor prevederi, o persoană va avea dreptul să aibă în proprietate cel mult două licențe de televiziune şi două de radio. Prin urmare, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, va trebui să renunţe la două dintre cele patru televiziuni pe care le deţine.

Pentru cei care nu respectă prevederile Codului Audiovizualului se propun amenzi de maximum zece mii de lei. Proiectul a fost avizat pozitiv de OSCE și Consiliul Europei.

"E un subiect regional sau chiar global, ține de lupta autorităților cu dezinformarea în mass-media. Plenul Parlamentului a votat modificarea legislației audiovizualului, prin care se promovează produsul local, produsul autohton. Cu un vot chiar semnificativ, aproape chiar toți deputații în plenul Parlamentului, la 80 la sută au susținut pe larg introducerea acestor modificări în Codul Audiovizualului.", a declarat președintele Parlamentului Andrian Candu. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu