Proiectul de lege cu privire la politica bugetar-fiscală, APROBAT de Guvern

Embed:

Politica-bugetar fiscală pentru 2016 a fost aprobată, astăzi, de Guvern. Documentul vine să asigure un mediu economic stabil în ţara şi să atragă investitorii străini. Pentru a intra în vigoare, documentul urmează să fie aprobat de către Parlament.

Politica bugetar-fiscală pentru anul 2016 prevede majorarea termenului de raportare a pierderilor fiscale a întreprinzătorilor, de la trei până la şapte ani. Documentul mai include majorarea venituriilor în bugetul local prin introducerea impozitului pe avere.

"Introducem impozitul pe avere pentru persoane fizice care au imobile cu suprafaţa mai mare de 120 de metri pătraţi, iar preţul cadastral -- mai mare de 1,5 milioane de lei", a precizat ministrul Finanţelor Octavian Armaşu.

Proiectul mai prevede ajustarea cotelor accizelor pentru unele categorii de mărfuri la rata inflației.

"De regulă majoram accizele pentru că doream cât mai multe venituri la buget, dar obţineam rezultatul contrar, pe piaţă erau produse, dar venituri nu obţineam. Trebuie de luat în calcul dacă acest lucru nu va dăuna mediului de afaceri", a declarat premierul Pavel Filip.

Unii membri ai Guvernului au venit cu mai multe propuneri pentru îmbunătățirea documentului.

"Ministerul Finanţelor propune înlocuirea impozitului pe drum pe impozitul pe transport. Susţinem, dar va apărea o diferenţă care va trebui completată din Fondul rutier. Trebuie să găsim o sursă adiţională", a spus ministrul Transporturilor Iurie Chirinciuc.

"Este indic at că taxa vamală nu va fi percepută de la materia primă pentru medicamente şi pentru ambalaj. Această măsură trebuie salutată. Aş dori să văd cum această scutire se va răsfrânge asupra preţului la medicamente în aceeaşi proporţie", a spus vicepremierul responsabil de probleme sociale Gheorghe Brega.

Prevederile proiectului se regăsesc în Programul de activitate a Guvernului şi Strategia Naţională "Moldova 2020".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu