Proiectul Cu grijă pentru sănătate: Peste 100 de oameni din Goteşti au fost examinaţi gratuit de medici

Embed:
Hipertensiune arterială, cataractă și diabet zaharat. Sunt afecțiunile de care suferă cei mai mulţi bătrâni din satul Goteşti, raionul Cantemir. Peste o sută de persoane au fost consultate gratuit de cinci medici, în cadrul campaniei "Cu grijă pentru sănătate”, iniţiată de PDM, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

"În tăbliţă văd doar literele de sus, dar oricum ele se amestecă. Cataracta creşte. Creşte, da? Neruşinata, nu are ce face. "

Petru Gaidău, în vârstă de 81 de ani, are cataractă. Bărbatul spune că toată viața a purtat ochelari, însă acum boala avansează.

"A fost hemoragie la ochiul drept. Două nopţi în urmă am avut hemoragie la ochiul stâng de la tensiune înaltă", a declarat Petru Gaidău, locuitor al satului Goteşti.

Nina Ştefan suferă de 15 ani de diabet zaharat. Femeia merge la medic de două ori pe lună.

"Am zahăr, tensiunea, am avut infarct şi două insulturi. Mie tare bine îmi pare că au venit să văd ce am şi ce o să îmi spună ce e cu boala mea întradevăr.Tare buni doctori", a zis Nina Ştefan, pacientă.

Pensionarii speră că după aceste investigații bolile se vor mai rări.

"E bine pentru că mai vedem şi noi doctorii de la Chişinău."

"Iaca şi noi am venit să ne consultăm şi mai stăm şi noi puţin fără grijă."

"E binevenit, fiindcă nu putem să ne deplasăm este nevoie de bani de timp. "

"Vin cu hipertensiune arterială, vin cu complicaţii ale diabetului zaharat, vin cu consecinţe ale ictusului cerebral. Am diagnosticat pacienţi cu ictus în fază acută", a declarat Marina Mițu, medic neurolog.

Graţie proiectului iniţiat de Partidul Democrat, în doar câteva luni, au fost examinaţi gratuit peste 2700 de pe pensionari.

"Importanţa este foarte mare fiindcă aceşti pacienţi nu au posibilitate să meargă la Chişinău", a menționat Mihail Carabețchi, şeful  Centrului de Sănătate Publica, Goteşti.

"Suntem deja la în a 18-a localitate. Mă bucur că graţie Guvernului RM, graţie PDM care în parteneriat cu ministerul Sănătăţii au găsit o formulă pentru a fi mai aproape de cetăţeni", a declarat Elena Bacalu, deputat PDM.

În satul Goteşti locuiesc peste 600 de pensionari.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu