PROIECTE PENTRU DRUMURI. Aproximativ 70 la sută din drumurile din ţară sunt într-o stare deplorabilă

Embed:

Aproximativ 70 la sută din drumurile din ţară sunt într-o stare deplorabilă şi cu termenul de exploatare depăşit. Despre acest lucru a anunţat conducerea MInisterului Economiei în cadrul unor audieri organizate de comisia de profil a Parlamentului.

"70 la sută din drumuri din Republica Moldova demult au depăşit orice termen de viaţă. În lipsa surselor financiare pentru reabilitarea drumurilor, în special pentru drumurile regionale, noi aplicăm aşa o metodă reactivă: apare defect, îl reabilităm", a spus Anatol Usatîi, secretar de stat al Ministerului Economie.

Deputaţii au abordat şi problema neexecutării la timp şi conform standardelor a lucrărilor finanţate din fonduri externe.

"Pe drumul care leagă Capitala cu portul Giurgiuleşti trec foarte multe maşini de mare tonaj. Cred că acolo este cel mai mare trafic. Porţiunea problematică este Ciumai - Vulcăneşti. Sunt 20 de kilometri de drum unde este imposibil de circulat", a declarat Corneliu Dudnic, deputat PDM.

Autorităţile susţin că, până în prezent, din 16 contracte de reabilitare a drumurilor naţionale, şapte au fost deja reziliate. Pe de altă parte, potrivit planurilor Guvernului, în acest an urmează să fie încheiată reabilitarea drumurilor Chişinău - Ungheni şi Bălţi - Sculeni. Iar din luna mai vor începe şi primele lucrări în cadrul Programului "Drumuri bune pentru Moldova".

"Noi la nivel central am asigurat o platformă de comunicare cu administraţia publică locală de nivel întâi şi doi, a fost luată o decizia ca să fie un lot sau un contract pentru un raion întreg, în acest caz contractorul nu o să aibă posibilitate: să facem aici sau să facem aici. Este sigur pentru toţi", a menționat Anatol Usatîi, secretar de stat al Ministerului Economie.

Programul, anunţat de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, prevede reabilitarea a aproximativ 1200 km de drumuri locale. Suma totală a investițiilor va fi de 1,6 miliarde de lei, bani alocaţi din Fondul Rutier şi Bugetul de stat. Proiectul a fost anunţat de liderul PDM, Vlad Plahotniuc.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu