Proiecte de dezvoltare a localităților. Ce teme de discuţie s-au abordat

Embed:

Lipsa sistemelor de canalizare şi a unor gropi de gunoi autorizate, dar şi starea deplorabile a drumurilor sunt doar câteva dintre problemele localităţilor din ţară.

Despre toate aceste au discutat astăzi primari, președinți de raioane și consilieri în cadrul unui forum privind reforma administrativ-teritorială. 

Participanţii la forum au venit cu idei pentru dezvoltarea satelor și orașelor din țară.

"Există problema deșeurilor. Dacă în Nisporeni noi avem chiar în oraș un poligon de recepționare a deșeurilor, apoi etapa următoare, prelucrarea lor, este la o etapă de stagnare", a comunicat vicepreședintele raionului Nisporeni, Ion Țugulea.

"Avem probleme cu serviciile de apă și canalizare. Canalizarea în general nu există în sat. Apă potabilă avem foarte bună, dar turnurile de apă sunt într-o stare deplorabilă care necesită o schimbare urgentă", a menționat primarul satului Topala, Cimișlia, Nadejda Costaș.

"O problemă aparte ar fi și responsabilizarea populației, pentru că de multe ori autoritățile locale încearcă să rezolve problema prestării serviciilor publice, în special cele de apă și canalizare, însă gradul de responsabilizare a populației este unul redu", a declarat primarul satului Topala, Cimișlia, Nadejda Costaș.

Ministrul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, Vasile Bîtca, a dat asigurări că în 2018 mai multe localități vor fi modernizate din bani europeni. Proiectele propuse ajung până la 40 de milioane de euro, inclusiv de la Agenția de Cooperare a Germaniei.

"Noi, dezvoltarea regională împreună cu partenerii din Germania, vom propune spre finanţare proiecte care sunt în raioanele şi primăriile Republicii Moldova. Au fost selectate consiliile raionale şi primăriile, care vor fi finanţate", a comunicat ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Bîtcă.

"Este decizia Uniunii Europene, prin Agenția de Cooperare Germană vor fi transmise bani pentru implementarea a zece proiecte de apă și sanitație și opt proiecte în eficiența energeticii în clădirile publice în toate regiunile", a declarat reprezentantul Agenției de Cooperare a Germaniei, Alexandru Muravschi.

În mai multe localități vor fi construite apeducte și sisteme de canalizare. Pentru clădirile publice sunt prevăzute proiecte de eficienţă energetică. De asemenea, vor fi reparate drumuri regionale şi locale.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu