Progresele privind aplicarea Acordului de Asociere dintre RM-UE, discutate Bruxelles

Embed:

Progresele privind aplicarea Acordului de Asociere dintre Moldova și Uniunea Europeană vor fi discutate astăzi la cea de-a treia reuniune a Consiliului de Asociere, care are loc la Bruxelles. Întâlnirea va fi prezidată de premierul Pavel Filip, care este însoțit de mai mulți membri ai Guvernului.

Oficialii moldoveni vor prezenta succesele înregistrate de la cea de-a doua reuniune a Consiliului, care a avut loc în luna martie a anului trecut. Ei vor discuta despre modalitățile de intensificare a cooperării în domeniul justiției, libertății și securității.

De asemenea, Consiliul va aborda progresele realizate în cadrul zonei de liber schimb, precum și cooperarea economică dintre UE și ţara noastră. Acordul de Asociere din Moldova și UE a fost semnat în iunie, 2014.

Integrarea europeană este principala prioritate a ţării noastre. Majoritatea politicilor de reformă şi dezvoltare sunt elaborate în conformitate cu acest obiectiv. În ultimii ani s-a observat o tendinţă de aprofundare a relaţiilor dintre Moldova şi Uniunea Europeană. 

În iunie 2013, după 15 runde plenare, Uniunea Europeană şi Republica Moldova au finalizat negocierea Acordului de Asociere. Documentul a fost parafat în data de 28 noiembrie la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Iar în data de 28 aprilie 2014, Uniunea Europeană a liberalizat regimul de vize pentru cetăţenii moldoveni. Astfel, în prezent, moldovenii circulă fără vize în 27 de ţări din spaţiul Schengen.

Acordul de Asociere cu UE presupune asigurarea unei justiţii eficiente, dreptul la libera circulaţie şi cooperarea economică, unde este inclus şi Acordul de Liber schimb. Relaţiile cu Uniunea Europeană au o influenţă majoră asupra dezvoltării economiei moldoveneşti. În prezent, peste 65 la sută din exporturi sunt direcţionate spre piaţa comună. La fel, din ţările membre ale Uniunii Europene vin şi cele mai multe investiţii. În Moldova îşi dezvoltă afacerile companii precum Orange, Draxlmaier, Societe Generale, Lafarge, Metro şi Sudzucker. UE este şi unul dintre cei mai mari finanţatori ai ţării noastre, iar cifra alocaţiilor oferite până în prezent se apropie de un miliard de euro.

Cu suportul Uniunii Europene au fost derulate mai multe programe de reformă, proiecte de dezvoltare a mediului de afaceri, dar şi de modernizare a infrastructurii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu