Progrese în problema şcolilor din stânga Nistrului. Instituţiile de învăţământ vor achita o chirie simbolică

Embed:
Elevii din stânga Nistrului vor putea studia nestingheriţi în școlile cu predare în limba română din regiune, iar chiriile exorbitante vor dispărea. Reprezentanții politici în procesul de reglementare trasnistreană au semnat astăzi, la Tighina, un protocol în acest sens.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a declarat că problema accesului la studii în limba română, dar și taxele de până la 100 de mii de dolari anual pentru arenda clădirilor puneau în pericol activitatea acestor școli.

”Sperăm că în timpul apropiat condițiile acestor școli să fie favorizate și bune care să contribuie la un proces educațional de calitate REP: cu cât va fi redusă chiria? Balan: chiria va fi una simbolică, va fi redus la un preț minim, la cel mai minim preț posibil”, a declarat Gheorghe Balan, reprezentantul Chișinăului la negocieri.

De cealaltă parte, reprezentantul Tiraspolului s-a referit la voința politică de care au dat dovadă negociatorii pe acest subiect.

”E e de menționat că părțile au dat dovadă de voință politică. Tiraspolul a acceptat solicitările colegilor de la Chișinău în ceea ce ține de problema studiilor în grafia latină și mulți dintre parametrii stabiliți au fost incluși în aceste protocoale pe care le-am semnat”, a spus Vitalii Ignatiev, reprezentantul Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană.

Directorii de școli cu predare în limba română din regiune au auzit de protocolul semnat la Tighina, dar se pare că bucuria lor este una dozată. După ani de zile în care au fost supuși intimidărilor și hărțuirilor birocratice, ei speră că declarațiile vor veni la pachet cu acțiuni practice.

”Nu prea am încredere, dar trebuie să fim optimiști, să credem, pentru că trebuie să se rezolve această problemă, este vorba de copii și de părinți și ei au dreptul să-și aleagă școala și limba. Dă doamne să fie, dar altceva mă gândesc, de ce așa merge la compromis Tiraspolul?!”, spune Ion Iovcev, director liceul ”Lucian Blaga”, Tiraspol.

În stânga Nistrului activează opt școli cu predare în limba română. Este vorba despre Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina, Liceul „Mihai Eminescu” din Corjova, Liceul „Evrica” din Râbniţa, Liceul „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol, gimnaziile Corjova și Roghi, dar şi școala-internat din Tighina.

Lasă un comentariu