Progres în disputa privind gazul rusesc. Moscova şi Kievul vor examina o propunere făcută de UE

Embed:

Ucraina şi Rusia au făcut progrese în rezolvarea disputei legate de gaz. Cele două ţări au căzut de acord să examineze o propunere făcută de comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, în ceea ce priveşte plata în rate a datoriei Ucrainei faţă de gigantul rus Gazprom.


"Dacă ambele părţi vor accepta acţiunile noastre viitoare, atunci Naftogaz, cu acordul Guvernului ucrainean, este gata să achite joi facturile către Gazprom în valoare de două miliarde de dolari. Cea de-a doua tranşă, de 500 de milioane de dolari, va fi achitată în data de 7 iunie", a spus comisarul european pentru Energie.

Ucraina şi Rusia au timp până miercuri seara să examineze propunerea făcută de Uniunea Europeană. Plata datoriei Kievului pentru gazele ruseşti este o condiţie impusă de Moscova, înainte de începerea oricăror negocieri în privinţa preţurilor pentru combustibilul livrat de Gazprom.

Ucraina îşi doreşte să achite 268 de dolari pe mia de metri cubi de gaz, în timp ce Rusia insistă asupra unui preţ de 485 de dolari.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu