Programul "Prima casă" mai scump. Dobânda va creşte cu 0,20 puncte procentuale

Embed:

Creşte dobânda anuală la creditele acordate în cadrul Programului de Stat „Prima casă”. Aceasta se va majora de la începutul lunii iulie cu 0,20 puncte procentuale. Anunţul a fost făcut de una dintre cele mai mari bănci din Moldova, asta după ce recent Banca Naţională a mărit rata de referință a programului de la 4, 55 % până la 4,75 procente. 

Cu o săptămână în urmă Banca Naţională a majorat rata de bază cu 0,5 puncte procentuale ceea ce va genera scumpirea a mai multor credite bancare.

BNM precizează că această măsură a fost necesară pentru a ţine în frâu scumpirile, generate de creşterea puterii de cumpărare a moldovenilor.

Rata de bază a fost stabilă în ultimii doi ani, după ce în 2017 BNM a moficiat de trei ori, doar în scădere acest plafon, fapt care a şi generat ieftinirea creditelor. Programul guvernamental "Prima Casă" a fost lansat în martie 2018, la iniţiativa vicepreşedintelui PDM, Pavel Filip.

După lansare, în aplicare a fost pus şi programul "Prima Casă 2", destinat bugetarilor, apoi "Prima casă 3" destinat familiilor cu mulţi copii, urmat de "Prima Casă 4" pentru angajaţii din domeniul privat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu