Programul Prima Casă, funcţional. Beneficiarii pot depune dosarele la bănci

Embed:
Cel puțin două mii de persoane ar putea, în acest an, să-și cumpere locuințe prin intermediul programului "Prima Casă", care este funcțional de astăzi. Ministerul Finanțelor a anunțat că dacă vor fi mai mulți solicitanți, atunci este gata să propună rectificarea bugetului pentru a acoperi toate cererile. Cei care vor să-și cumpere o casă pot depune deja dosarele la bănci, iar în cel mult două săptămâni pot să primească creditul.

Alexandru şi Olga Cernei s-au căsătorit acum cinci ani şi au un băieţel. Femeia este profesoară la o şcoală privată, iar bărbatul activează în domeniu IT. Soţii spun că sunt o familie fericită, însă unicul lucru care le lipseşte este o locuinţă.

"Avem un copil care ne aduce fericire şi înţelegem că ar fi bine să-l ducem la căsuţa anume a noastră, pentru că într-un apartament închiriat nu putem face modificările necesare. Noi achităm lunar chirie până la cinci mii de lei", a spus Olga Cernei, locuitoare a Capitalei.

Soţii spun că Programul "Prima Casă" este o soluţie pentru a-şi cumpăra un apartament. Timp de câţiva ani ei au adunat suma necesară pentru a achita avansul iniţial.

"Avantajul este că se cere doar 10 procente, ceea ce oferă ca cele 20 de procente să putem reparatiza pentru reparaţie, pentru amenajare. Banii pe care îi dăm pe chirie nu se mai întorc, rămân investiţii pentru altcineva", a declarat Alexandru Cernei, locuitor al Capitalei.

Pentru a participa la Programul "Prima Casă", beneficiarul trebuie să prezinte la bancă buletinul de identitate, certificatul privind mărimea salariului, dar și actul care confirmă că nu deține o altă locuinţă.

"Este nevoie să aibă prima vizită la banca comercială de informare. Prima vizita ar însemna primire listei de acte necesare pentru a pregăti pachetul de documente, indentificarea imobilului dorit pentru a fi procurat. Apoi tot setul de acte se transmite pe calea electronică în adresa Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii pentru analiza şi expunere", a menţionat Petru Gurgurov, directorul general interimar al ODIMM. 

Creditele pentru "Prima Casă" sunt acordate de Moldindconbank, Victoriabank şi Moldova-Agroindbank, iar alte două bănci urmează să participe la proiect.

"Banca este foarte cointeresată, având în vedere că este un proiect social. Vrem să credităm şi să propunem cele mai multe credite, maximum care vor fi posibile procesate, doar în limita care este stabilită astăzi în legea bugetului pentru 2018", a spus Igor Caraş, şef direcţie la MAIB.

Programul a fost lansat la iniţiativa premierului Pavel Filip. Acesta este destinat persoanelor de până la 45 de ani. Beneficiarii trebuie să achite un avans iniţial de doar 10 la sută, de trei ori mai mic decât la creditele ipotecare obişnuite. Acesta însă poate fi mai mare, dacă cumpărătorul îşi permite. Pentru împrumut, acum este fixată o dobândă de 9,03 la sută, dar aceasta va fi revizuită la fiecare șase luni. În bugetul de stat este prevăzut un plafon total de garantare de 1 miliard de lei.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu